Výroba vín kvůli hnilobě letos v Česku propadne až o 30 procent

Degustace vína v rámci Salonu vín

Degustace vína v rámci Salonu vín Zdroj: CTK

Vína z tuzemské produkce bude letos méně než loni. Důvodem jsou vydatné deště na přelomu srpna a září, po nichž hrozny napadla hniloba. Svaz vinařů odhaduje, že hektarový výnos se sníží meziročně o jednu tunu na 4,5 tuny. Celkem vinaři vyrobí necelých půl milionu hektolitrů, což je až o 30 procent méně než loni.

„Důvodem propadu je redukce hroznů šedou hnilobou v průběhu září a nutnost selekce napadených hroznů,“ řekl ČTK výkonný ředitel Svazu vinařů Martin Půček. Podle něj jsou mezi vinaři velké rozdíly. Někteří přijdou o 20 procent své produkce, jiní až o 40 procent.

Hniloba napadla zejména odrůdy, které mají hustý hrozen. „U poloh, které jsou vzdušnější, to hnije méně,“ uvedl Půček. Zdůraznil přitom, že v některých místech byly srážky abnormální. Za tři dny napršelo i přes 200 milimetrů.

Nižší výnosy potvrdil i Roman Staněk z Vinných sklepů Lechovice. „Ještě máme asi 20 procent hroznů venku. Zejména jde o červená vína, takže konečná čísla bych nechtěl odhadovat, pokles tam ale bude,“ uvedl Staněk.

Statistiky ke sklizni
Rok Výnos (tuny z hektaru)
2010 3,2
2011 6,0
2012 4,2
2013 5,5
2014 (odhad) 4,5

Plíseň šedá podle něj postihla vinaře bez výjimky. Zejména ale Mikulovsko, Břeclavsko a Hodonínsko. „Na Znojemsku toho určitě nebylo tolik,“ uvedl Staněk.

Podle enologa BS vinařských potřeb Miloše Vidláře ale kvalita hroznů bude lepší než loni. „V loňském roce dosahovaly kyseliny vysokých hodnot, letos jsou hodnoty příznivější,“ uvedl Vidlář. Hniloba šedá zasáhla nejvíce rané odrůdy, ale ty pozdější mají velmi dobré hodnoty aromatické zralosti. „Obecně byla letos sklizeň rychlá a konkrétně ve Velkopavlovické oblasti mají již někteří vinaři kompletně sklizeno, někteří sklizeň dokončují,“ uvedl Vidlář.

Při sběru bylo letos nutné maximálně třídit poškozené hrozny, tedy vystřihnout část hroznů nebo odstranit celé poškozené hrozny. Ve sklepě potom co nejvíce odstranit zbytky plísně, a to radikálním odkalením bez použití enzymů.