PPF loni vykázala čistý zisk 5,9 miliardy korun, výsledky zlepšila ve všech byznysech

Skupina PPF podniká v 25 zemích.

Skupina PPF podniká v 25 zemích. Zdroj: Michael Tomeš/E15

Skupina PPF vykázala za loňský rok čistý zisk 239 milionů eur (5,9 miliardy korun), o rok dříve měla ztrátu 249 milionů eur (6,15 miliardy korun). Celková aktiva skupiny se loni zvýšila a překročila 42 miliard eur (1,04 bilionu korun). PPF o tom informovala dnes.

„Všechny naše byznysy loni meziročně zlepšily své výsledky. Navíc jsme za posledních 18 měsíců uskutečnili několik významných transakcí. Celkově tyto akvizice a divestice posílily pozici v odvětvích, ve kterých podnikáme, a také naše finanční rezervy. Díky nim jsme připraveni aktivně investovat,“ uvedla finanční ředitelka PPF Kateřina Jirásková.

PPF uvedla, že plánuje investice v souladu se svou strategií diverzifikace byznysu směrem na zavedené západní trhy. “Výhled na následující období ovšem komplikují současné náročné makroekonomické a geopolitické podmínky,„ upozornila PPF.

“Návrat k ziskovému hospodaření hospodaření reflektuje prudké postcovidové zotavení v loňském roce. Výnosy skupiny dominantně generuje sektor finančních služeb, který je značně citlivý na širší makrotrendy,„ řekl analytik Cyrrusu Tomáš Pfeiler. Zatímco v roce 2020 přistupovaly finanční instituce k mohutné tvorbě rezerv kvůli drastickému ekonomickému propadu, který vyvolal covid, loni již podle něj masivně rezervy rozvolňovaly v souvislosti s oživením makroekonomického prostředí. To se propsalo do markantního zlepšení hospodářského výsledku PPF, dodal.

Skupina by měla dokončit prodej majoritního podílu v ruské Home Credit & Finance Bank (HCFB) do konce června. Kompletní dokončení celé transakce, které znamená odchod skupiny Home Credit z ruského trhu, očekává během následujících měsíců. Skupina PPF podle některých expertů pomalu opouští východní trhy, soustředit se chce na Evropu a Spojené státy.

“PPF vždy byla a stále je oportunistická, ale je zde nyní hlubší koncentrace na zavedené trhy. Posilujeme v Evropě a v USA v bankovnictví, telekomunikacích, biotechnologii, průmyslu a realitách,„ řekl na jaře mluvčí PPF Leoš Rousek.

Investiční skupina PPF podniká v 25 zemích v Evropě, Asii a Severní Americe. Investuje do finančních služeb, telekomunikací, médií, biotechnologií, nemovitostí či strojírenství. Do skupiny patří například splátková společnost Home Credit, dále Air Bank, telekomunikační firmy Cetin a O2, mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), nemovitostní skupina PPF Real Estate Holding, strojírenská firma Škoda Transportation nebo provozovatel mýta v ČR CzechToll.

Novým generálním ředitelem investiční skupiny PPF je od poloviny června Jiří Šmejc. Zároveň získal opci na odkup až desetiprocentního podílu ve skupině. V minulosti byl Šmejc obchodním partnerem zesnulého většinového majitele PPF Petra Kellnera a minoritním akcionářem skupiny. Kellner zemřel loni v březnu při havárii helikoptéry v USA. PPF po jeho smrti vedl zatím řídicí výbor, který vznikl loni v dubnu.