Proti PPF se šikují vytěsňovaní investoři O2. Chtějí vysoudit vyšší cenu akcií

Firma O2

Firma O2 Zdroj: Profimedia.cz

Vytěsnění menšinových investorů ze společnosti O2 se nejspíš neobejde bez právních tahanic.
Skupina PPF Telco dostala souhlas od ČNB k vytěsnění na začátku prosince. K procesu, který  by měl být formálně ukončen zhruba v polovině roku, má právo, protože od června drží více než 90 procent akcií.
3
Fotogalerie

Vytěsnění menšinových investorů ze společnosti O2 se nejspíš neobejde bez právních tahanic. Aktivistický investor Tomáš Hájek a advokátní kancelář KLB Legal začali shromažďovat drobné vytěsňované akcionáře, se kterými by podali společnou žalobu za účelem zvýšení odkupní ceny za akcii. Jejich případný úspěch by znamenal, že by majoritář, tedy skupina PPF Telco, musel doplatit až miliardy korun.

KLB Legal, která nespokojené investory chce zastupovat, musí nejprve získat dostatek klientů, aby se podání žaloby vůbec vyplatilo. Cílem je shromáždit alespoň 1,5 milionu akcií z celkových zhruba 300 milionů, což znamená podílníky zastupující půl procenta hodnoty základního kapitálu. „Nízkého počtu nespokojených klientů se nebojíme. Předpokládáme, že přihlášených akcií bude i dvakrát víc, než potřebujeme,“ míní Hájek.

PPF Telco, která v O2 vlastní 90,5 procenta, za každou zbylou akcii nabízí 270 korun. Poslední doporučení tuzemských analytiků přitom znělo optimističtěji. 

Patria Finance cenu akcie viděla na úrovni 336 korun, Komerční banka dokonce na 362 korunách. Někde na těchto hodnotách by hledal férovou cenu i Hájek. 

„Znalecký posudek budeme teprve dělat. Už teď je ale téměř jisté, že pokud k žalobě dojde, půjde o miliardy korun,“ vyčísluje možný doplatek pro PPF Telco Hájek. Pokud by totiž majoritní akcionář soud prohrál, musel by rozdíl mezi schválenou a soudem nařízenou cenou zaplatit všem minoritářům, nejen těm, kteří se soudí.

Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let

Video placeholde
Inflace. Zdražuje se nejvíce za posledních 13 let • Videohub

Analytik Komerční Banky Bohumil Trampota se k dříve stanovené ceně příliš vracet nechce. „Cenu, která je mírně vyšší než hodnota za posledních šest měsíců, odsouhlasila ČNB. Víc k tomu nemám co říci,“ řekl deníku E15 Trampota. Vyjádření společnosti Patria Finance se redakci nepodařilo do uzávěrky získat. 

Portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler je k této věci sdílnější. Cena odkupu podle něho sice splňuje všechny zákonné požadavky, ale zároveň si dokáže představit, že by měla být nastavena výše. „Titul ve svých portfoliích drží dlouhodobě řada drobných investorů i fondů kvůli stabilním dividendám. Tito investoři by rádi ve své držbě pokračovali. Aby je PPF za tento nucený prodej kompenzovala, bylo by férové, aby nabídla vyšší cenu,“ řekl už dříve pro ČTK. PPF hrozbu žaloby ani stanovenou cenu nechtěla komentovat.

Po zhotovení znaleckého posudku podá KLB Legal předžalobní výzvu k dorovnání znalcem stanovené sumy. Případnou žalobu chce advokátní kancelář podat do poloviny roku. 

Pro Hájka je to již několikátý pokus, jak se při vytěsnění soudně domoci vyšší ceny za akcii. Podobné žaloby inicioval už u společností Cetin, Unipetrol nebo PFNowovens. U všech těchto sporů však soudní řízení stále probíhá. 

Skupina PPF Telco dostala souhlas od ČNB k vytěsnění na začátku prosince. K procesu, který by měl být formálně ukončen zhruba v polovině roku, má právo, protože od června drží více než 90 procent akcií.