Akvizice za desítky miliard. Novartis koupí amerického výrobce léků na rakovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Andrew Hecht

Švýcarská farmaceutická společnost Novartis koupí za 2,1 miliardy dolarů (47,2 miliardy korun) amerického výrobce léků na rakovinu Endocyte. Akvizice je součástí plánované expanze na trhu s radiofarmaky, napsala agentura Reuters. Novartis současně oznámil, že jeho zisk ve třetím čtvrtletí stoupl o dvě procenta a zvýšil výhled tržeb na celý letošní rok.

Novartis nabídl za jednu akcii Endocyte 24 dolarů, což ve srovnání se středeční závěrečnou cenou představuje zisk 59 procent. Firma Endocyte se spojí s nově vytvořenou dceřinou společností Novartisu. Transakce by měla být dokončena v první polovině příštího roku.

Novartis v září uvedl, že hodlá zrušit ve Švýcarsku a Británii v příštích čtyřech letech 2550 pracovních míst. Firma chce tímto krokem zvýšit zisk a více se zaměřit na nové léky.

Čistý zisk Novartisu z hlavních aktivit ve třetím čtvrtletí stoupl o dvě procenta na 3,1 miliardy dolarů. Tržby se zvýšily o tři procenta na 12,78 miliardy dolarů. Výsledky byly zhruba v souladu s průměrným odhadem analytiků. Za celý rok nyní čeká růst tržeb bez zahrnutí vlivu změn směnných kurzů kolem čtyř až šesti procent. Doposud firma uváděla, že tržby se zvýší o jedno až pět procent. Provozní zisk má stoupnout o pět až devět procent.