Američtí senátoři navrhují sankce pro stavitele plynovodu Nord Stream 2

Stavba plynovodu Nord Stream 2

Stavba plynovodu Nord Stream 2 Zdroj: Reuters

Nord Stream 2
Nord Stream 2
Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
Stavba plynovodu Nord Stream 2
12
Fotogalerie

Americký republikánský senátor Ted Cruz a jeho demokratická kolegyně Jeanne Shaheenová v úterý představili návrh zákona, který zavádí sankce vůči společnostem a osobám podílejícím se na výstavbě plynovodu Nord Stream 2 z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Informoval o tom portál The Hill. Spojené státy projekt ropovodu dlouhodobě kritizují.

„Nord Stream 2 ohrožuje energetickou bezpečnost Evropy a národní bezpečnost Ameriky,“ uvedl Cruz. „Spojené státy zkrátka nemohou dovolit Rusku ovládnout energetickou budoucnost Evropy,“ dodal.

Shaheenová konstatovala, že Německo je sice modelovým příkladem amerického spojence, ale ruský prezident Vladimir Putin se vidinou levného plynu snaží získat monopol na energetické dodávky do Evropy, a tak situaci na kontinentu destabilizovat. „Spojené státy nemohou stát nečinně, zatímco Kreml buduje trojského koně,“ řekla.

Pokud návrh obou senátorů Kongres USA schválí, bude to znamenat sankce pro plavidla a společnosti podílející se na budování plynovodu a také odmítnutí vstupu do USA představitelům těchto firem.

Americký prezident Donald Trump opakovaně varoval, že Nord Stream 2 učiní Německo zcela závislým na ruské energii. Washington se rovněž obává, že projekt připraví Ukrajinu o důležité příjmy z tranzitu plynu, a tvrdí, že Moskva projekt využívá k rozdělení Evropy.