Antimonopolní úřad dal zelenou spojení Plzeňské teplárenské s Plzeňskou energetikou

Plzeňská teplárna

Plzeňská teplárna Zdroj: Profimedia.cz

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) povolil fúzi městské společnosti Plzeňská teplárenská s Plzeňskou energetikou patřící do skupiny EPH miliardáře Daniela Křetínského. Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Po spojení obou firem zanikne společnost Plzeňská energetika a její majetek přejde do společnosti Plzeňská teplárenská. Kontrolovat ji mají společně Statutární město Plzeň a společnost EP Infrastructure.

„Úřad spojení povolil, neboť společnosti PT a PE si vzhledem ke geografickému vymezení relevantních trhů v oblasti centrálního zásobování teplem v rámci svých rozvodných sítí nekonkurují, a dále vzhledem k věcné regulaci cen tepla Energetickým regulačním úřadem," uvedl předseda úřadu Petr Rafaj.

Podle zjištění úřadu spojení obou firem nepocítí ani koncoví zákazníci, ani případné další podniky dodávající teplo do rozvodné sítě Plzeňské teplárenské. Spojení neovlivní hospodářskou soutěž neovlivní ani v oblasti výroby a velkoobchodního prodeje elektřiny.

"Považuji to jednoznačně za velký úspěch. Byl to strategický projekt Plzně, který je důležitý zejména v době rozkolísanosti na českém i evropském energetickém trhu. Dává do budoucna stabilitu pro další rozvoj PT. Za město bych podtrhl to, že výsledek jednání je nastaven tak, že Plzeň bude mít zásadní vliv na ceny tepla," řekl primátorův náměstek a podle nové koaliční dohody budoucí primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Potvrzení fúze uvítal i Michal Vozobule zatím z opoziční TOP 09. "My jsme to podpořili, protože si myslíme že dává ekonomicky smysl a že bude pro Plzeň a její občany do budoucna výhodná," uvedl.

EP Infrastructure ze skupiny EPH získá v Plzeňské teplárenské podíl 35 procent, zbylých 65 procent zůstane městu. Plzeňská energetika má váhu 27procentního podílu, a tak za zbylých osm procent akcií dá EPH městu 604 milionů korun, jimiž Plzeňská teplárenská sníží zadlužení na méně než polovinu. Nová spalovna odpadu bude součástí spojené firmy.