Nové automobily pro Babiše a spol. Členové vlády dostanou 18 luxusních limuzín

BMW 750Li xDrive

BMW 750Li xDrive Zdroj: profimedia.cz

BMW 750Li xDrive
BMW 750Li xDrive
3
Fotogalerie

Členové vlády a zahraniční delegace se mohou těšit na nové luxusní vozy. K dispozici budou mít celkem 18 limuzín BMW 750Li xDrive v provedení VIP. Tendr za 50 milionů chtěl přitom prověřit sám premiér v demisi Andrej Babiš. Dodávka aut se však nakonec uskuteční beze změn, jak zjistily Blesk Zprávy.

Černá barva, čalounění v černé kůži, masážní sedadla, projekce na čelní sklo, dřevěné obložení i příprava pro ukotvení dětské sedačky nebo noční vidění s rozpoznáním zvěře, zrychlení z nuly na sto do pěti vteřin, výkon 320 kW. 

Taková „žihadla“ čekají na ministry a ústavní činitele, kteří mají ze zákona přidělenou ochranku. Vypsané zakázky si všimla v rejstříku smluv v únoru MF Dnes. Prvních pět kousků už Ochranná služba Police České republiky pořídila.

„Aktuálně je využíváno 5 vozidel, zbylá vozidla budou objednána v průběhu roku 2018,“ potvrdila Blesk Zprávám mluvčí ministra vnitra Lubomíra Metnara (za ANO) Alžběta Cimová.

Součástí zakázky má být vedle nákupu 18 „žihadel" také nákup 2 kusů osobních limuzín, jednoho sporťáku a dvou mikrobusů.

Nad vypsáním tendru se přitom v minulosti podivoval premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V luxusním autě by měl přitom jezdit i on sám, protože má ze zákona ochranku.

„Četl jsem titulek ‚Nová vláda, nová auta‘ a hned mi z toho stoupnul tlak,“ řekl Blesk Zprávám premiér v demisi Andrej Babiš s tím, že se o zakázce dozvěděl právě až z Mladé fronty Dnes.

„Já v tom autě jezdit nebudu. Nechám prošetřit, proč se kupují taková drahá auta,“ reagoval v únoru Babiš, který sám využívá kvůli bolavé páteři Audi. Ve Škodě Superb ho prý kvůli nízkým gumám záda bolela.

„Pan ministr se snaží, aby mu úředníci zjistili, jak to bylo. Rámcovou smlouvu na ta auta údajně podepsal předešlý ministr vnitra (Milan Chovanec). Pracujeme na tom, státní správa je ale pomalá, takže musíte počkat,“ řekl Blesku už dříve Babiš.


Celý článek si můžete přečíst zde >>>