Automobilka Tesla téměř zdvojnásobila ztrátu, uspíšila ale plán výroby

Tesla Model 3

Tesla Model 3 Zdroj: CTK

Americký výrobce elektrických vozů Tesla Motors v prvním čtvrtletí prohloubil čistou ztrátu na 282,3 milionu dolarů (6,6 miliardy korun) ze ztráty 154,2 milionu dolarů (3,6 miliardy korun) před rokem. Zároveň ale automobilka oznámila urychlení výroby, na hranici půl milionu vozů se dostane už v roce 2018. Této mety měla přitom dosáhnout až v roce 2020.

Po očištění o mimořádné položky Tesla prodělala 57 centů na akcii. Analytici oslovení agenturou Reuters předpokládali ztrátu 58 centů. Příjem společnosti za tři měsíce do konce března stoupl na 1,15 miliardy dolarů z 939,9 milionu ve stejném období před rokem.

Automobilka dnes uvedla, že výrobní plán uspíšila kvůli vysoké poptávce po novém sedanu Model 3, což je první vůz této automobilky určený pro masový trh. Generální ředitel Tesly Elon Musk na konci dubna uvedl, že automobilka na něj získala již téměř 400 tisíc objednávek. Novinka by měla jít do výroby koncem příštího roku.

Dva elektrické modely

Tesla Motors nyní vyrábí dva modely s elektrickým pohonem. Je to sedan Model S a sportovně užitkový vůz Model X, který se začal prodávat loni v září. Před Modelem S vyráběla Tesla ještě sportovní Roadster, jeho výrobu ale v roce 2012 ukončila.

Automobilka dnes rovněž uvedla, že pro letošní rok nadále počítá s dodáním 80 až 90 tisíc vozidel na trhy, jak avizovala dříve. Loni Tesla prodala přes 50 tisíc vozů, což bylo o 60 procent více než v roce 2014.

Akcie podniku se v prodlouženém obchodování vydaly vzhůru a přidávaly více než pět procent. V řádném obchodování přitom odepsaly 4,2 procenta po spekulacích, že v době, kdy Tesla pracuje na svém prvním modelu pro masový trh, ji opouštějí dva špičkoví výrobní ředitelé. U sportovně užitkového Modelu X Tesla narazila na problémy se zvyšováním výroby. Investoři si začali klást otázky, zda u nejnovějšího Modelu 3 automobilka dokáže svoje ambiciózní výrobní cíle splnit.