Bakala plánuje návrat k energetice. Připravuje si půdu pro investice do solárních parků

Zdeněk Bakala

Zdeněk Bakala Zdroj: BM Management

Bývalý spoluvlastník OKD Zdeněk Bakala se chystá investovat do fotovoltaiky. Na Karvinsku chce stavět solární parky, kvůli čemuž inicioval změnu tamního územního plánu. Záměr potvrdil i Tomáš Neščák, mluvčí společnosti Asental Group, která sdružuje Bakalovy podnikatelské aktivity v Moravskoslezském kraji.

Asental podrobnosti nechce zatím upřesňovat. „Skupina Asental zvažuje možnosti dalšího využití brownfieldů, například pro výrobu čisté energie. V tuto chvíli ale ještě není možné uvést konkrétnější informace ani časový harmonogram,“ napsal na dotaz E15 Neščák.

Redakci E15 se ale podařilo zjistit, že společnost Asental už požádala o územní změnu na sedmi brownfieldech, přičemž karvinské úřady doporučily ke schválení čtyři. Největší plochu má lokalita Křemenec u Orlové se zhruba 43 hektary. V součtu pak celková rozloha přesahuje stovku hektarů.

Jak výkonné elektrárny by Asental chtěl stavět, nelze odhadnout. „Jen z pohledu celkové rozlohy má lokalita potenciál minimálně na desítky, spíše na více než sto megawattů solárního výkonu. Otázkou ovšem je, jakou kapacitu výkonu povolí distributor připojit do sítě,“ říká jeden z tuzemských solárních hráčů, který si nepřál být jmenován. Jeden megawatt výkonu solárního parku dnes podle šéfa Solární asociace Jana Krčmáře vyjde zhruba na dvacet milionů korun.

Jisté stále ještě není ani to, že se bude stavět. Změna územního plánu není dokončena, navíc bude trvat. „Proces teprve začal a Odboru stavebního a životního prostředí potrvá nejméně rok,“ uvádí mluvčí města Karviná Lukáš Hudeček. 

Asental bude k potenciální investici moci využít veřejných peněz. Ostatní hráči, jako jsou ČEZ nebo například Solar Global, za tímto účelem využívají investiční dotace z Modernizačního fondu. Stejně jako ostatní však bude muset Asental o dotaci soutěžit s ostatními zájemci a podle pravidel programu nesmí dotace překročit padesát procent celkových investičních nákladů.

Asental je realitní skupina patřící k nejvýznamnějším vlastníkům nemovitostí v Moravskoslezském kraji. Vedle pronájmu kancelářských budov spravuje podle svého webu také rozsáhlé pozemky.

Bakala patří k méně viditelným českým miliardářům, žije střídavě ve Spojených státech a ve Švýcarsku. Předloni se zbavil firmy Luxury Brand Management, která ovládala prémiové obchody v pražské Pařížské ulici, a loni se stáhl také ze švýcarského klubu Lausanne.

V Česku mu patří vydavatelství Economia, pod které vedle Hospodářských novin spadá magazín Respekt nebo server Aktuálně.cz, a také nadace Bakala Foundation, jež talentovaným mladým lidem pomáhá s financováním studií. Bakala několik let spoluvlastnil společnost OKD. Jeho jmění, které loňský magazín E15 odhadl 34,5 miliardy korun, pochází zejména z těžebního byznysu.