Boeing sbírá objednávky na problémové letouny 737 MAX. Zájem mají Turci i Kazaši

Výroba letounů Boeing 737 MAX dál pokračuje navzdory odstávce

Výroba letounů Boeing 737 MAX dál pokračuje navzdory odstávce Zdroj: ČTK

Dlouhodobé uskladnění letadel vyžaduje zakrytí některých klíčových částí
Odstavené letouny 737 MAX aerolinek Southwest Airlines
Boeing 737 MAX
Výroba letounů Boeing 737 MAX dál pokračuje navzdory odstávce
Odstavené letouny 737 MAX aerolinek American Airlines
15
Fotogalerie

Americký výrobce letecké techniky a letadel Boeing by měl podle agentury Reuters během úterý na aerosalonu v Dubaji oznámit objednávky za pět až šest miliard dolarů (115 až 139 miliard korun). Letecká společnost Air Astana z Kazachstánu od něj chce třicet letounů 737 MAX na středně dlouhé lety. V úterý s Boeingem podepsala předběžnou dohodu o objednávce, jejíž katalogová cena podle Reuters činí 3,6 miliardy dolarů (83 miliard korun). 

Podle zdroje Reuters má americká firma objednávku na stroje, které nyní kvůli dvěma smrtelným haváriím nesmějí do vzduchu, i od další letecké společnosti.

Dohoda s Air Astana má být dokončena v následujících měsících. Podle Reuters podepsal americký konkurent Airbusu závaznou objednávku na deset boeingů 737 MAX 7 a deset strojů MAX 10 ještě s jinými aerolinkami, jejichž jméno nebylo uvedeno.

Už v pondělí americká společnost získala závaznou objednávku na letadla Boeing 737-8 MAX od německo-turecké společnosti SunExpress.

Letouny 737 MAX po dvou haváriích, při kterých zahynulo 346 osob, nesmějí v současnosti na celém světě do vzduchu. Pozastaveny jsou i jejich dodávky - Boeing doufá, že je bude moci obnovit v prosinci.