EasyJetu navzdory rostoucím tržbám klesl celoroční zisk o čtvrtinu

EasyJet

EasyJet Zdroj: Profimedia.cz

EasyJet
easyJet
EasyJet
4
Fotogalerie

Britské nízkonákladové aerolinky easyJet snížily kvůli vyšším cenám pohonných hmot a ostré konkurenci celoroční zisk před zdaněním o 26 procent na 427 milionů liber (12,8 miliardy korun). Dopravce hodlá znovu nabídnout dovolenkové balíčky. Aerolinky společně s výsledky také oznámily, že věnuje 25 milionů liber na výsadbu stromů a jako první velká letecká společnost tak v příštím roce vykompenzuje svou uhlíkovou stopu.

Za finanční rok 2019, který se uzavřel na konci září, easyJetu díky vyšší kapacitě stouply tržby. Zvýšily se o 8,3 procenta na 6,4 milionu liber. Celkové příjmy přepočítané na sedadlo ale klesly o 1,8 procenta na 60,81 libry.

Druhá největší nízkonákladová letecká společnosti v Evropě po irském Ryanairu to zdůvodnila slabší důvěrou spotřebitelů. Počet přepravených cestujících nicméně dokázala zvednout o 8,6 procenta na 96,1 milionu.

Generální ředitel Johan Lundgren uvedl, že firma se bude snažit zabraňovat uvolňování dalšího oxidu uhličitého. „Uvědomujeme si, že kompenzace jsou jen přechodným řešením, ale chceme ohledně emisí podniknout kroky už teď,“ řekl a dodal, že zapotřebí jsou i dlouhodobá řešení.

EasyJet hodlá využít krachu cestovní kanceláře Thomas Cook a klientům opět začít nabízet kromě letenek i ubytování ve zvolených destinacích. Do Evropy s ním totiž z Británie ročně létá asi 20 milionů lidí, ovšem ubytování si jeho prostřednictvím zarezervovalo jen asi 500 tisíc z nich. Společnost uvedla, že evropský trh s dovolenkovými službami má roční hodnotu přibližně 61 miliard liber. Jen ten britský pak představuje 13 miliard liber ročně a každoročně vykazuje šestiprocentní růst, v čemž aerolinka spatřuje velkou podnikatelskou příležitost.