Boeing stěhuje centrálu z Chicaga, chce být blíže vládě ve Washingtonu

Korporátní sídlo Boeingu v Chicagu. Firma se z města po dvou dekádách stěhuje

Korporátní sídlo Boeingu v Chicagu. Firma se z města po dvou dekádách stěhuje Zdroj: profimedia.cz

Areál Boeingu v Arlingtonu, kam firma přestěhuje své sídlo
2
Fotogalerie

Americký výrobce letecké techniky Boeing přesune svou firemní centrálu z Chicaga do Airlingtonu nedaleko Washingtonu. Firma oznámila, že chce být blíže vládě, která je jejím nejdůležitějším zákazníkem. 

Nové sídlo vznikne v americkém státě Virginia na ploše, kterou už firma vlastní a kde snadno shání prvotřídní inženýry, řekl šéf Boeingu Dave Calhoun. Na místě ve státě Illinois, kde se nachází dosavadní ústředí, ale firma zůstane silně zastoupena.

Boeing nestěhuje sídlo poprvé. Firma vznikla v Seattlu na západním pobřeží USA a dlouhá desetiletí zde měla i své sídlo. Do Chicaga se korporátní ústředí firmy stěhovalo v roce 2001. Nyní se firma stěhuje do Arlingtonu, kde již mají zázemí kosmická a obranná divize Boeingu.

Hned několika krizemi stižená společnost se stěhuje do města, kde sídlí i americké ministerstvo obrany, a od Washingtonu jej dělí jen řeka Potomac. Analytici hodnotí stěhování jako snahu o vylepšení vztahů se zákazníky i úřady, které pošramotila mimo jiné krize kolem nehod letounů Boeing 737 MAX.

Na sídlech tří korporátních divizí se nic nemění: divize komerčních letadel zůstane v Seattlu, divize služeb v texaském Planu a zbrojní a kosmická divize v Arlingtonu na místě nové centrály společnosti. V severní Virginii hodlá nyní Boeing také zřídit výzkumné a technologické centrum.