Bude v Česku další automobilka? Stavbu továrny prý zvažuje Jaguar

Land Rover Discovery Sport

Land Rover Discovery Sport Zdroj: CC BY 2.0: Land Rover MENA; Flickr.com

Česká republika je spolu s Polskem údajně nejvážnějším kandidátem pro stavbu nové továrny britské automobilky Jaguar Land Rover. Píší to polská média, podle nichž by v závodě mělo najít práci kolem šesti tisíc lidí. Spekulace o umístění továrny se ale množí i na Slovensku a ve hře je údajně ještě Mexiko.

Jaguar Land Rover, který patří indické skupině Tata Motors, hledá podle Radia Poland pozemek o velikosti 300 až 500 hektarů. Hodlá na něm postavit nový závod na výrobu automobilů i součástek a spolu s ním ještě výcvikové středisko.

Agentura CzechInvest i samotný výrobce luxusních vozů o případné investici v České republice odmítli sdělit cokoli bližšího. „Obecně o probíhajících jednáních s potenciálními investory nemůžeme zveřejňovat jakékoli podrobnosti, tedy ani potvrdit ani vyvrátit jednání se zmíněnou firmou,“ řekla mluvčí CzechInvestu Petra Menclová.

Lisa Palmerová z Jaguaru označila všechny poslední články o záměrech firmy za spekulace. Podle ní Jaguar Land Rover posuzuje příležitosti na celé řadě trhů, kam by mohl expandovat. „Diskuse o všech potenciálních výrobních plánech jsou důvěrné, žádné rozhodnutí o budoucích lokalitách pro umístění výroby jsme zatím nepřijali,“ uvedla pro E15.cz Palmerová.

Rekordní rok
Česká republika je podle počtu vyrobených vozidel šestnáctá na světě. Loni se tu smontovalo rekordních více než 1,2 milionu osobních automobilů, což představuje meziroční nárůst o šest procent. Největší Škoda Auto se na produkci podílela 59 procenty, nošovický Hyundai čtvrtinou a zbytek připadá na kolínskou TPCA.

Kromě polských médií se o možném příchodu automobilky živě spekuluje i na Slovensku. Například tamní Hospodárské noviny uvedly, že Jaguar zvažuje stavbu továrny v průmyslovém parku u Nitry. Měly by se tam montovat terénní vozy a závod i dodavatelé by zaměstnali celkově až osm tisíc lidí, přičemž rozhodnutí o „investici desetiletí“ má prý padnout už v létě.

Další variantou je údajně také Mexiko. Šéf pro značku Jaguar v zemi Joseph ChamaSrour v dubnovém rozhovoru pro agenturu Bloomberg zmínil, že Mexiko má velkou šanci pro umístění továrny díky levné pracovní síle a výhodné pozice vzhledem k důležitému severoamerickému trhu.

Podle serveru Auto.cz se má investice automobilky do nového výrobního podniku vyšplhat až na půl miliardy dolarů, tedy přes 12 miliard korun. Pokud by došlo k jejímu schválení, mohly by se brány továrny otevřít do tří let.

Prodeje firmy rostly pátým rokem v řadě
Automobilka Jaguar Land Rover expanduje, protože se jí v posledních letech významně daří. Loni zvýšila prodeje již pátým rokem za sebou na téměř 463 tisíc aut a do konce roku 2020 plánuje růst až na 800 tisíc vozů. Společnost vlastní tři závody ve Velké Británii, loni otevřela továrnu v Číně a další provoz má ještě v Indii. Příští rok pak hodlá zahájit výrobu v Brazílii a SUV Land Rover by se pak v budoucnu mohly montovat i v Saudské Arábii. Indická automobilka Tata Motors koupila značky Jaguar a Land Rover v roce 2008 od americké společnosti Ford Motor za 2,3 miliardy dolarů.