Bulharsko chce zlevnit elektřinu o 6 procent, dopad na ČEZ je zatím nejasný

ČEZ

ČEZ Zdroj: profimedia.cz

Bulharský regulátor navrhl snížit cenu elektřiny v průměru o 6,4 procenta. Oznámila to agentura Reuters. Vláda, kterou demonstrace proti vysokým účtům za elektřinu mimo jiné od české energetické společnosti ČEZ přiměly podat demisi, původně slibovala osmiprocentní slevu. Podle ČEZ zatím není jasné, jestli nebo jak se na slevě bude podílet přímo česká firma.

Regulátor navrhl snížit ceny zákazníkům rakouské distribuční firmy EVN o 7,3 procenta, klientům ČEZ o 6,7 procenta a zákazníkům další české distribuční firmy Energo-Pro o 5,3 procenta. Slevy hodlá regulační úřad ještě konzultovat s veřejností. O nových tarifech chce rozhodnout 5. března.

Finanční ředitel ČEZ Martin Novák dnes v on-line rozhovoru na serveru Patria.cz upozornil, že bude záležet na tom, do jaké složky regulované ceny elektřiny se snížení koncové ceny promítne. „Předpokládáme, že by regulátor měl snížit ostatní složky, protože distribuce není to, co je drahé - je to spíše silová elektřina a hlavně podpora obnovitelných zdrojů,“ uvedl Novák.

Do ceny výrazně promlouvá i daň a obnovitelné zdroje

Podle ČEZ tvoří marže distributorů v Bulharsku 9,3 procenta koncové ceny pro domácnosti. Podíl 10,5 procenta má v celkové ceně podpora obnovitelných zdrojů, 16,7 procent tvoří daň a 63,5 procenta cena silové elektřiny.

Premiér Bojko Borisov minulý týden slíbil snížení celkové ceny o osm procent současně s oznámením, že bulharskému zastoupení společnosti ČEZ bude odebrána distribuční licence. Informaci o odebrání licence ale následně upřesnil regulační úřad, podle něj zkoumání postupu české firmy na bulharském trhu teprve začalo a konečný výsledek není jistý.

Regulační úřad prý licenci firmě ČEZ Bulgaria odebere jen v případě, že šetření prokáže závažná pochybení vedoucí k „nenapravitelným škodám“. Ke slyšení o výsledcích šetření je česká firma pozvána na polovinu dubna. ČEZ v reakci uvedl, že řízení o odebrání licence považuje za neopodstatněné.

Bulharsko zvýšilo už loni v červenci ceny elektřiny o 13 procent, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. To přivedlo do ulic desetitisíce lidí a vedlo nakonec k pádu Borisovovy vlády.

O situaci ČEZu v Bulharsku čtěte více:

Rozhovor se šéfem ČEZu v Bulharsku Petrem Dokládalem

Reportáže E15.cz z Bulharska:

Nenávist vůči ČEZ opadla, lidé viní systém

V ČEZu teď mají napilno a pracují i o víkendu

Komentáře:

Miroslav Zámečník: Žádná náhoda, ale zákonitost

Pavel Páral: Do rajčat

Michal Šnobr: Balkánské potíže ČEZ nejsou náhoda