Ceny ropy opět rostou, trh sází na globální podporu ekonomiky

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Světové ceny ropy dnes obnovily růst a severomořská ropa Brent se dostala k 99 dolarům za barel. Investoři po nepříznivých údajích z největších světových ekonomik sázejí na to, že centrální banky a vlády přikročí ke krokům na podporu ekonomického růstu, zejména v eurozóně. Ropu podporují i zprávy z Íránu a pokračující stávka v Norsku.

Cena Brentu v 11:10 SELČ stoupla o 1,70 dolaru těsně nad 99 dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI posílila o 1,20 dolaru na 84,95 USD.

Pondělní zprávy o oslabování zpracovatelského průmyslu v Číně, eurozóně a USA ropu oslabily, brzy však na trhu vyvolaly naděje na nové kroky na podporu ekonomiky. Pozornost trhu se zaměřuje zejména na Evropskou centrální banku, jejíž rada zasedá ve čtvrtek a analytici čekají, že by mohla snížit základní úrokovou sazbu.

„Obchodníci rovněž čekají reakci ekonomické politiky v Číně a vidí potenciál další stimulace ze strany amerického Fedu,“ řekl agentuře Reuters analytik Ben Le Brun z australské firmy OptionsXpress.

V neděli vešlo v platnost evropské embargo na dovoz ropy z Íránu. V pondělí se objevila zpráva, že íránský parlament připravuje zákon, který má zablokovat dopravu ropy Hormuzským průlivem zemím, které uplatňují sankce proti Íránu.

Desátým dnem pokračuje části zaměstnanců norských ropných plošin. Podle zdrojů z trhu se už kvůli tomu začal zpomalovat vývoz ropy.