ČEPS: Síť zvládne dalších až 65 MW solární a větrné energie

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Karolina Hnilickova

K tuzemské elektrizační soustavě je možné v příštím roce připojit další solární a větrné elektrárny o výkonu až 65 megawattů, uvedl dnes správce sítě ČEPS. Část volné kapacity ale blokují dříve uzavřené smlouvy. Instalovaný výkon tuzemských solárních elektráren je nyní zhruba dva gigawatty, větrných přes 200 megawattů.

ČEPS stanovil limit pro připojení tak, aby mohla být elektrická síť bezpečně využívána. Zohlednil, že některé obnovitelné zdroje energie lze nově řídit na dálku nebo vypínat v případě přebytku proudu v síti. Bral také mimo jiné v úvahu opakující se přetékání elektřiny z německé do české elektrizační soustavy.

Volnou kapacitu sítě ovšem podle ČEPS částečně blokují smlouvy o budoucím připojení plánovaných solárních a větrných elektráren do sítě. „V souvislosti s připravovanou změnou zákona o podporovaných zdrojích energie, kde by mělo dojít ke zrušení části dosud držených rezervovaných výkonů pro fotovoltaické elektrárny, je pravděpodobné, že bude možnost připojení dalších fotovoltaických a větrných elektráren dále rozšířena,“ uvedl ČEPS. Zákon je nyní v Senátu.

ČEPS a distribuční společnosti v polovině září oznámily, že znovu začnou posuzovat žádosti o připojení nových solárních a větrných elektráren do sítě. Žádosti nyní hodnotí individuálně. „Některé už byly schváleny,“ řekla dnes ČTK mluvčí ČEPS Zuzana Dvořáková. Podle ní například Pražská energetika nemá s připojováním zdrojů, které splňují všechny náležitosti, problém.

Distribuční společnosti zastavily vydávání smluv o připojování nových solárních a větrných elektráren do sítě loni, k nelibosti jejich investorů. Reagovaly tak na prudké přibývání solárních elektráren, které se kvůli výhodným dotačním podmínkám staly výhodnou investicí. Argumentovaly tehdy tím, že by tyto zdroje mohly ohrozit bezpečný provoz přenosové soustavy. Právě limit bezpečného využívání sítě nyní ČEPS stanovil.