Červenec měl na průmysl blahodárný vliv, výroba vzrostla

Škoda Auto zahájila 23. srpna v Mladé Boleslavi výrobu nové kompaktní limuzíny Rapid. Vůz bude od října postupně uváděn na evropské trhy, příští rok v Číně a od roku 2014 v Rusku. Kapacita výrobní linky se postupně zvýší z 800 na 1200 vozů denně. Světová premiéra je naplánována na zářijový autosalon v Paříži. (zdroj: ČTK)

Škoda Auto zahájila 23. srpna v Mladé Boleslavi výrobu nové kompaktní limuzíny Rapid. Vůz bude od října postupně uváděn na evropské trhy, příští rok v Číně a od roku 2014 v Rusku. Kapacita výrobní linky se postupně zvýší z 800 na 1200 vozů denně. Světová premiéra je naplánována na zářijový autosalon v Paříži. (zdroj: ČTK) Zdroj: CTK

Průmyslová výroba v Česku v červenci vzrostla meziročně o 4,2 procenta, přičemž v červnu klesla podle revidovaných výsledků o 2,7 procenta. V porovnání s loňským červencem stoupla i hodnota nových zakázek, a to o 16 procent. Ke zlepšení přispěla hlavně poptávka po českých produktech v zahraničí. Oznámil to dnes Český statistický úřad.

„Červenec ukázal, že oblaka nad českým průmyslem nejsou až tak chmurná,“ komentoval data analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Kladnému výsledku tentokrát podle něj silně pomohly sezonní a kalendářní vlivy. Přesto je meziměsíční nárůst velmi slušný. Povzbudivý je také vývoj nových zakázek, především ze zahraničí.

„Doufejme, že nejde o výjimku z řady. Je to dobrý údaj, který však nebere převahu argumentům ve prospěch dalšího snížení úrokových sazeb,“ dodal.

Nové zakázky ze zahraničí meziročně stouply o 22,7 procenta, zatímco tuzemské vzrostly jen o 4,1 procenta. Meziroční posílení zakázek nejvíc ovlivnil automobilový průmysl, kde stouply o 41,6 procenta. Naproti tomu klesla poptávka po kovech a slévárenství nebo oděvech.

Po očistění od vlivu pracovních dnů byla tuzemská průmyslová výroba meziročně vyšší o 1,7 procenta, letošní červenec měl v porovnání s tím loňským o jeden pracovní den navíc. Meziměsíčně průmysl po očištění od sezonních vlivů stoupl o 1,1 procenta. Podle statistiků se ale na výsledcích ve vybraných průmyslových odvětvích zčásti podepsaly i celozávodní dovolené během prázdninových měsíců.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce přispěla zejména výroba motorových vozidel, která stoupla o 7,5 procenta. Zvýšila se i výroba elektrických zařízení o 19,7 procenta a výroba strojů a zařízení o 10,1 procenta. Naopak v odvětví výroby počítačů, elektronických a optických přístrojů statistici zaznamenali pokles o 8,6 procenta. O 5,3 procenta byla nižší i kovovýroba a o 8,8 procenta výroba nábytku.

Navzdory optimistickému červenci zůstává výhled na druhé pololetí letošního roku nepříznivý. Podle analytika společnosti Akcenta Miroslava Nováka by se měla kulminace problémů v eurozóně společně s hospodářským ochlazením u klíčových obchodních partnerů podepsat pod pokles průmyslové výroby v dalších čtvrtletích. „Jedna vlaštovka v podobě července jaro nedělá,“ uzavřel Novák.