Česko se stává zásobárnou plynu pro Polsko

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Propojení českého a polského trhu s plynem výrazně posiluje. Tuzemská společnost RWE Gas Storage rozšířila v severomoravských Třanovicích kapacitu podzemního zásobníku plynu, který má částečně sloužit právě potřebám zákazníků v Polsku.

Oficiální otevření rozšířeného zásobníku s více než dvojnásobnou kapacitou oproti dřívějšku – 530 milionů metrů krychlových – chystá RWE na začátek května. Deníku E15 tyto informace potvrdil mluvčí skupiny RWE v Česku Martin Chalupský.

Dodávky plynu přes Česko do jižního Polska se letos ukázaly jako velmi důležité v nejchladnějších zimních dnech, potřeby jihopolského průmyslu ale byly ve skutečnosti ještě větší. Polský provozovatel plynovodů Gaz-System zároveň ohlašuje, že zvažuje pětinásobné navýšení kapacity přeshraničního českopolského plynovodu Stork – ze současných půl miliardy metrů krychlových ročně na 2,5 miliardy. „Projekt tohoto plynovodu je dokonalým příkladem regionální integrace,“ prohlásil šéf rozvoje a investic Gaz-Systemu Rafal Wittmann na nedávném diskuzním fóru v Praze.

Podzemní zásobník plynu TřanovicePodzemní zásobník plynu Třanovice | rwe-gasstorage.cz

Pokud jde o třanovický zásobník u Českého Těšína, RWE do jeho rozšíření investovala více než dvě miliardy korun, necelou čtvrtinu činila dotace Evropské unie z balíku na rozvoj energetické infrastruktury. Třanovice mají podle Chalupského dvě role – pomoci pokrýt zvýšenou potřebu energie v Moravskoslezském kraji, ale také posílit možnosti dodávek do jižního Polska. V obou případech jde o průmyslové regiony s velkou spotřebou plynu.

Polsko, které čelí větší závislosti na ruském plynu než Česko, vítá každou příležitost k diverzifikaci plynovodů. Státní firma Gaz-System ovšem vidí v napojení na Česko také dlouhodobější strategickou příležitost, protože buduje přímořský terminál ve Svinoústí pro zkapalněný zemní plyn (LNG) z Kataru. S tím také souvisí projekt severojižního propojení plynovodů z Polska přes Česko do dalších zemí – Rakouska, Slovenska, Maďarska i Chorvatska. Poláci nevylučují, že by mohli být nejenom tranzitní zemí pro katarský plyn, ale případně i vývozcem vlastního břidlicového plynu. V tomto případě ale velké nadšení v poslední době spíše opadává.

S vizí severojižního propojení zřejmě souvisí i to, že Gaz-System zvažuje, že předloží nabídku na koupi českého operátora plynovodů Net4Gas ve výběrovém řízení, které chystá jeho současný majitel – skupina RWE. Prodej Net4Gas, jehož cena se pohybuje v řádu desítek miliard korun, by měl být vůbec největším obchodem na českém trhu během příštího roku.