Česko soupeří s Poláky o stavbu obřího logistického centra Mercedesu. Šlo by o největší sklad u nás

Německý výrobce automobilů Mercedes-Benz jde za svými dodavateli do východní Evropy. V Česku nebo Polsku postaví obří logistické centrum.

Německý výrobce automobilů Mercedes-Benz jde za svými dodavateli do východní Evropy. V Česku nebo Polsku postaví obří logistické centrum. Zdroj: ctk

Současné provedení Mercedes-Benz C 63 AMG Coupe.
Plánovaná hala bude mít 250 tisíc metrů čtverečních. Tak velký sklad dosud v Česku není. (ilustrační foto)
Obří sklad Mercedesu vznikne v České republice nebo v Polsku. Rozhodnutí ještě nepadlo.(ilustrační foto)
Najít developerský projekt, který by umožnil rychlou výstavbu takové haly, je v Česku problém. (ilustrační foto)
Prodeje Mercedesu stále rostou, stejně se rozšiřuje i škála modelů.
118
Fotogalerie

Díly pro automobily Mercedes-Benz budou do celé Evropy směřovat z Česka nebo Polska. Německá automobilka rozjela „akci Daimler“, na jejímž konci bude sklad obřích rozměrů.

Tak velký sklad, jaký plánuje postavit německý výrobce automobilů Mercedes-Benz, dosud v Česku nestojí. Podle informací E15.cz bude mít 250 tisíc metrů čtverečních. To znamená, že bude téměř dvakrát tak velké jako distribuční centrum e-shopu Amazon v Dobrovízi u Prahy. Automobilka se pro umístění nového logistického uzlu, z něhož budou proudit díly do celé Evropy, rozhoduje mezi Českou republikou a Polskem.

„Plán na výstavbu nového skladu ve východní Evropě je součástí úsilí o efektivní organizaci logistiky s díly. Jeho umístění ve východní Evropě vychází z toho, že se v tomto regionu naši dodavatelé rozhodli postavit výrobní závody,“ sdělila bez dalších podrobností mluvčí Daimleru Evelyn Schwedesová. Posílení logistiky plánuje automobilka rovněž kvůli rostoucím prodejům a rozšiřující se škále modelů.

Na realitním trhu se nikdo o plánu Němců příliš bavit nechce. Poradci a developeři totiž automobilce podepsali pod tvrdými sankcemi mlčenlivost. O záměru se proto mluví jen jako o „akci Daimler“.

Na trhu se mimo jiné objevila informace, že s výrobcem Mercedesů jedná největší tuzemský stavitel průmyslových nemovitostí CTP. „Informaci nemůžu potvrdit,“ reagoval šéf CTP Remon Vos.

Najít developerský projekt, který by umožnil rychlou výstavbu takové haly, je v Česku problém. Velký prostor je například ve strategické průmyslové zóně Joseph u Mostu. Pozemek o šestadvaceti hektarech je aktuálně na prodej v Kyšicích u Plzně poblíž dálnice do Německa. Ještě větší parcela o 32 hektarech se v současnosti prodává v Lovosicích u dálnice D8.

Výstavba obřích „XXL“ skladů je trendem posledních let, který neustále sílí. Hala Amazonu v Dobrovízi u Prahy má 130 tisíc metrů čtverečních. Přes deset hektarů má rovněž sklad v Jirnech u dálnice D11, z něhož výrobce hraček Lego zásobuje světové trhy.

Video placeholde

Jak to chodí v obřích skladech. Zde záběry z Amazonu v Dobrovízi • Michal Nosek, Kryštof Nosek