Čeští oceláři se brání americkým clům. Neřeší prý příčiny dumpingových cen

Za rozhodnutí uvalit cla na dovoz oceli a hliníku je americký prezident Donald Trump terčem kritiky. Ta na něj míří především z Evropské unie, která zvažuje, že přijme vůči USA podobná opatření. Negativní ohlasy míří rovněž od českých ocelářů, kteří na americkém trhu v posledních letech zaznamenávali rostoucí poptávku po svých výrobcích. Cílem je vyjednání výjimek, na které dosáhla například Kanada a Mexiko. Postup v jednáních hlásí také Austrálie.

Z Česka do Spojených států v minulém roce zamířilo více než 130 tisíc tun oceli, tedy přibližně tři procenta českého exportu. V roce 2016 však vývoz nepřesáhl 100 tisíc tun, za oceán zároveň míří hlavně specializované výrobky jako jsou kolejnice, trafoplechy nebo bezešvé trubky. Celkem export za loňský rok dosáhl téměř 200 milionů dolarů, tedy asi čtyři miliardy korun.

Ředitel Ocelářské unie Daniel Urban rozhodnutí amerického prezidenta tak považuje za nesmyslné. „Mezi top pět exportérů do USA nepatří ani jedna evropská země,“ vysvětluje Urban. Trump podle něj léčí spíš symptomy než vlastní příčinu nárůstu dovozu oceli do USA. „Problémem je globální přebytek výrobní kapacity v Číně, Indii nebo Íránu, způsobený politikou dotací, daňových úlev a nesmyslných pětiletek tamních vlád,“ dodává Urban.

Svaz průmyslu a dopravy (SPČR) poukazuje na to, že podobná cla USA nejsou ničím výjimečným. Problém však shledává, že jsou restrikce nastavené plošně, a ne pouze na ty země, které výrobky prodávají za dumpingové ceny. Zároveň SPČR varuje, že podobná opatření mohou kromě dopadu na české producenty ohrozit především liberalizaci mezinárodního obchodu. „Nová obchodní válka není v zájmu žádné země,“ říká mluvčí svazu Eva Veličková.

Podobně na situaci nahlíží také Evropská ocelářská asociace Eurofer. Z Evropské unie do Spojených států každoročně míří celkem asi pět milionů tun oceli, což je pouze sedmina veškerého amerického importu oceli. „Evropská ocel není ani dumpingová, ani není hrozbou pro americkou bezpečnost,“ říká generální ředitel Euroferu Axel Eggert, jež poukazuje na Trumpovu argumentaci nutností financování NATO.

K činnosti vyzvali orgány EU také odboráři ze svazu KOVO, kteří rovněž varovali před levnou ocelí z východu.

 

Pokud by k uvalení cel nakonec došlo v plné míře, mohla by situace ohrozit desítky tisíc pracovních míst napříč celou Evropou. Oceláři tak sázejí na následující kroky Evropské komise, která se snaží vyjednat co nejvýhodnější podmínky pro evropské producenty.

„Taková výjimka je ale jen částečným řešením, neboť neřeší podstatu problému a přetlak na evropském trhu stejně vznikne. Evropská unie čelí stejným dumpingovým dovozům jako USA,“ vysvětluje Veličková ze SPČR.