Zahraniční obchod je v přebytku, meziročně ale klesl

Zahájení výroby Škody Kodiaq

Zahájení výroby Škody Kodiaq Zdroj: ČTK

Zahraniční obchod Česka skončil v lednu v přebytku 11,9 miliardy korun, meziročně byl o 9,4 miliardy korun nižší. Bilanci negativně ovlivnil obchod s auty, základními kovy či zemědělskými produkty. Příznivý vliv měl hlavně menší deficit obchodu s ropou a zemním plynem. Vyplývá to z předběžných výsledků, které zveřejnil Český statistický úřad.

"Meziročně je to pokles o 9,4 miliardy. Toto snížení bylo zapříčiněno hlavně poklesem salda zahraničního obchodu s motorovými vozidly. Vývoz automobilů poklesl o 3,7 miliardy korun při růstu dovozu o 1,8 miliardy," uvedl ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král.

Proti prosinci se vývoz po očištění zvýšil o 0,4 procenta a dovoz o 4,2 procenta. Ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku vzrostl letos v lednu vývoz o 2,4 procenta na 292,6 miliardy korun a dovoz o 6,2 procenta na 280,7 miliardy korun, informovali statistici.

Bilance zahraničního obchodu se státy Evropské unie skončila první měsíc letošního roku přebytkem 60,4 miliardy korun, a byla tak meziročně o 6,4 miliardy korun nižší. Schodek obchodu se státy mimo EU se zvětšil o 3,1 miliardy korun na 46,7 miliardy korun.

Za celý loňský rok export tuzemských firem vykázal nový rekord. V přeshraničním pojetí se meziročně zvýšil o 5,7 procenta na 4,2 bilionu korun.

Podle Asociace exportérů bude letos dvouciferný růst českého vývozu minulostí. Hlavním problémem ekonomiky je nadále nedostatek pracovních sil, vliv má i silnější kurz koruny.