ČEZ by měl vyplatit celý loňský zisk akcionářům, žádá Babiš

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministr financí Andrej Babiš chce, aby energetická společnost ČEZ vyplatila celý loňský zisk akcionářům. Čistý zisk firmy loni činil 35,2 miliardy korun. Stát, který ve firmě vlastní sedmdesátiprocentní podíl, by tak získal zhruba 25 miliard korun, o deset miliard více než loni.

Informoval o tom server ihned.cz. ČEZ si v uplynulých letech ze zisku vždy ponechával 40 až 45 procent. To by mělo podle Babiše skončit.

„Společnost argumentovala vždy tím, že zbytek zisku potřebuje na investice. Ale nevidím, že by ty investice minulých let nějak výrazně zvyšovaly hodnotu ČEZ a firmě se její investiční politika vyplácela,“ řekl Babiš. O záměru ministra bude jednat vládní koalice. Podle mluvčího ČEZ Ladislava Kříže o dividendách rozhodují akcionáři, firma nemůže Babišův záměr komentovat.

ČEZ loni vyplatil 40 korun na akcii, v případě uskutečnění Babišova plánu by to bylo 65 korun, nejvíce v historii společnosti. Podle analytiků by to také znamenalo růst ceny akcií ČEZ na pražské burze o desítky korun. Dnes ráno po otevření burzy už zaznamenaly téměř pětiprocentní růst a obchodovaly se za 568 korun.