ČEZ hledá jaderného experta s bezpečnostní prověrkou

Jaderná elektrárna Temelín

Jaderná elektrárna Temelín Zdroj: Euro Martin Pinkas

Nástupce Vladimíra Hlavinky ve funkci šéfa výrobní divize a člena představenstva elektrárenské společnosti ČEZ bude muset mít bezpečnostní prověrku. Trvá na tom Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB). Hlavinka se rozhodl odejít z obou funkcí ke konci ledna.

Spekulovalo se, že jedním z důvodů jeho odchodu je i chybějící prověrka. Podle zákona o ochraně utajovaných informací totiž potřebuje bezpečnostní prověrku každý, kdo přichází do styku s takzvanými citlivými činnostmi, které definuje atomový zákon. Šéf výroby v ČEZ, jemuž podléhají i jaderné elektrárny, by jinak nemohl organizovat a řídit provoz jaderných elektráren, úložišť radioaktivních odpadů nebo třeba kontrolovat manipulaci s jadernými materiály.

„Kdo bude v ČEZ řídit divizi výroby, musí bezpečnostní prověrku mít,“ tvrdí Petr Brandejs, náměstek pro jadernou bezpečnost SÚJB. Navíc nový člověk ve vedení ČEZ bude muset mít technické vzdělání a praxi v oboru jaderných zařízení. Jinak ČEZ nebude splňovat podmínky pro provoz jaderných elektráren. Atomový zákon požaduje, aby v představenstvu byl aspoň jeden takový expert. Hlavinka tento kvalifikační požadavek splňoval jako jediný. „Po jmenování nám ČEZ musí předložit důkaz o odborné způsobilosti. Předem ovšem výběr konkrétního pracovníka s námi konzultovat nemusí,“ dodává Brandejs.

„Do konce ledna bude někdo pověřen řízením divize výroba. Výběr zatím probíhá,“ uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž. Jenže tak snadné to nejspíš nebude. I když má podnik jaderných expertů dost, problém může být právě s bezpečnostní prověrkou. Podle zdroje v elektrárenské společnosti je pravděpodobné, že na konci ledna usedne do funkce provizorně někdo, kdo splňuje kvalifikaci i bezpečnostní prověrku. Pak se bude dál hledat definitivní Hlavinkův nástupce. Ten si v mezidobí bude muset vyřídit i prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Jaderný dozor by totiž nepřistoupil na variantu, že dotyčný člen vedení firmy by o prověrku požádal až po svém nástupu.