ČEZ investuje do projektu Rockstart, zaměřuje se na lepší využití energií

Budova společnosti ČEZ

Budova společnosti ČEZ Zdroj: Rasch Jan/Euro

Společnost ČEZ vstupuje do nizozemského projektu Rockstart, který podporuje projekty zaměřené na efektivnější využití energií. ČEZ podle něj získá během tří let menšinové podíly ve 30 malých firmách z celého světa, které se do programu Rockstart přihlásily. Výši plánovaných investic ČEZ nesdělil. Hospodářské noviny dnes uvedly, že půjde o sumy maximálně v řádu desítek milionů korun.

Rockstart podporuje takzvané start-upy, tedy nově vznikající projekty či začínající firmy. Rockstart konkrétně nabízí osobní vedení a podporu, právní pomoc nebo asistenci s rozvinutím podnikání. Programový ředitel Rockstart Smart Energy Freerk Bisschop uvedl, že Rockstart věří, že někteří účastníci programu najdou uplatnění na trzích, na nichž ČEZ působí, a stanou se akvizičním cílem pro investory.

Spolupráce na tomto projektu není jedinou aktivitou Skupiny ČEZ v oblasti start-upů. Podle tiskového mluvčího Romana Gazdíka je ČEZ například hlavním partnerem programu Czech ICT Incubator, který posílá začínající české podnikatele na tři až čtyři měsíce do inkubátoru Runway v kalifornském Silicon Valley.

Nové investice

Loni ČEZ dvakrát investoval prostřednictvím své dceřiné firmy Inven Capital do takzvané decentralizované energetiky v Německu. V červenci vstoupil do firmy Sonnen (dříve Sonnenbatterie), která vyrábí bateriová úložiště. Výše investice se tehdy odhadovala na stovky milionů korun.

V listopadu ČEZ vstoupil do firmy Sunfire. Ta vyrábí palivové články, které dokážou přeměnit palivo, například zemní plyn, na elektřinu a teplo, ale i elektřinu zpět na vodík a další plyny. Cenu transakce ani velikost podílu ČEZ nezveřejnil.