ČEZ navrhuje snížit dividendu, stát by získal méně

Daniel Beneš

Daniel Beneš Zdroj: E15 Anna Vackova

Státem vlastněný energetický gigant ČEZ už druhý rok po sobě sníží dividendu, a tedy i výnos pro stát. Představenstvo firmy navrhlo vyplacení hrubé dividendy z loňského zisku ve výši 40 korun na akcii. Stát jako majoritní vlastník by tak dostal zhruba 15 miliard korun.

Před rokem přitom ČEZ vyplácel 45 korun na akcii a stát tak získal 16,9 miliardy korun, o rok dříve to bylo 50 korun na akcii resp. zhruba 19 miliard pro stát.

Návrh musí schválit valná hromada firmy. Pokud projde, je na výplaty dividendy určeno celkem 21,5 miliardy korun, informovala společnost.

Částka navrhovaná k výplatě představuje 53,6 procenta z konsolidovaného zisku po zdanění. Návrh je tak v souladu s firemní dividendovou politikou, která udává rozmezí výplat 50 až 60 procent čistého konsolidovaného zisku bez vlivu mimořádných příjmů, uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Čistý zisk Skupiny ČEZ za loňský rok klesl meziročně o 1,5 procenta na 40,2 miliardy korun. Výnosy se zvýšily o 2,5 procenta na 215,1 miliardy korun. Letos skupina čeká pokles čistého zisku na 37 miliard korun.

Vývoj ceny akcií ČEZ za posledních pět let:Akcie ČEZAkcie ČEZ | holusa@mf.cz

Miroslav Zámečník: ČEZ čeká bitva až do hrdel a statků

Šéf ČEZ Beneš: S Tykačem jsme si kolem krku nepadli