ČEZ postaví desítky nových rychlodobíječek pro elektromobily

Na 96. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu byla 13. května otevřena první veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily.

Na 96. kilometru dálnice D1 ve směru na Prahu byla 13. května otevřena první veřejná dobíjecí stanice pro elektromobily.

Dobíjecí stanice Tesla
Dobíjecí stanice pro elektromobily (ilustrační foto)
dobíjecí stanice elektromobilu
Zatím tři. První tři pražskédobíjecí stanice jsoupilotním projektem firmyPRE. Ta jich chce do konceroku otevřít kolem dvaceti
Vizualizace dobíjecího pruhu
6
Fotogalerie

Energetická společnost ČEZ v následujících měsících významně rozšíří počet rychlodobíjecích stanic pro elektromobily. O plánu polostátní firmy informoval deník E15 už v srpnu, nyní informace potvrdil mluvčí společnosti Martin Schreier. 

Proti normálním stanicím, kterých má ČEZ zhruba 50, je dobíjení na rychlodobíjecích stanicích několikanásobně rychlejší. Kromě ČEZ provozují dobíjecí stanice v ČR například také Pražská energetika nebo E.ON.

Významným pomocníkem při rozvoji má být podpora Evropské komise (EK), díky které ČEZ do roku 2018 postaví 42 nových rychlodobíjecích stanic. Nyní jich má firma 25. "Celkový rozpočet projektu je nastaven na 2,3 milionu eur (62,5 milionu korun). Necelé dva miliony eur tvoří grant EK a zbylých 15 procent je spoluúčast ČEZ," uvedl dnes Schreier. Firma podle něj navíc plánuje stavět stanice i mimo tento projekt.

Stanic s normálním dobíjením provozuje ČEZ zhruba 50, dobíjení v nich trvá dvě až čtyři hodiny. Rychlodobíjecí stanice zajistí dobití kapacity akumulátoru elektromobilu na 80 procent mezi 20 a 30 minutami. Schreier již dříve uvedl, že normální stanice fungují především v obchodních centrech, kde se zákazník určitou dobu zdrží. Rychlodobíjecí jsou v provozu přímo u silničních tahů.

V Česku podle ČEZ jezdí v současné době více než tisíc elektromobilů. Podle dat Sdružení automobilového průmyslu je v ČR celkově registrováno přes sedm milionů vozidel. Podíl elektromobilů tak tvoří zhruba setinu procenta.