Daimler vykáže horší výsledky, než očekával

Daimler

Daimler Zdroj: profimedia.cz

Daimler
Daimler
Daimler
Daimler
Daimler
6
Fotogalerie

Německá automobilka Daimler ve druhém čtvrtletí vykáže horší výsledek hospodaření, než se původně domnívala. Firma kvůli problémům s naftovými automobily své značky Mercedes-Benz také zhoršila výhled zisku na celý letošní rok. Podle nového odhadu má být letos provozní zisk na zhruba stejné úrovni jako loni, kdy činil 11,1 miliardy eur (284,2 miliardy korun). Doposud firma čekala mírný růst.

Německý úřad pro bezpečnost silničního provozu nařídil v pátek Daimleru svolat ke kontrole 60 tisíc sportovně-užitkových (SUV) naftových vozů vybavených softwarem, který podle něj zkresluje výsledky emisních testů. Už při zveřejnění výsledků za první čtvrtletí firma uvedla, že čelí vyšetřování kvůli emisím v USA. Německá prokuratura ve Stuttgartu provedla razii v kancelářích firmy v souvislosti s vyšetřováním v roce 2017. Daimler také čelí žalobě spotřebitelů v USA, spolu s dodavatelskou firmou Bosch.

Firma kvůli vyšetřováním zvýšila rezervy na případné mimořádné náklady související s vyšetřováním o „stovky milionů eur“. Mluvčí odmítl částku upřesnit a neposkytl ani více podrobností k problému s naftovými vozy, kvůli němuž firma rezervy zvýšila.

Evropská komise v dubnu obvinila automobilky BMW, Volkswagen a Daimler z tajné dohody, jejímž cílem bylo blokovat zavádění technologie čistých emisí. Daimler byl tím, kdo na dohodu upozornil a tehdy uvedl, že očekává, že se pokutě vyhne. BMW převedla do rezerv kvůli obvinění více než jednu miliardu eur, informovaly agentury AP a Reuters.