Stát zařízl plány na obří sklad Daimleru u Prahy

Daimler aktuálně řeší, kde sklad postaví.

Daimler aktuálně řeší, kde sklad postaví. Zdroj: ctk/AP

Takto měl vypadat gigantický sklad Daimleru na náhradní díly v Úžici u Prahy. Ministerstvo životního prostředí ale nesouhlasí s vynětím pozemků pro stavbu ze zěmdělského půdního fondu.
Mercedes-Benz GLS
Mercedes-Benz GLS
Mercedes-Benz GLS
Mercedes-Benz GLS
11
Fotogalerie

Ministerstvo životního prostředí zamítlo žádost na vynětí pozemků potřebných pro stavbu velkého skladu automobilky Daimler ze zemědělského půdního fondu. Deníku E15 to potvrdila mluvčí úřadu Petra Roubíčková.

Daimler v této situaci hledá nové lokality i mimo Českou republiku. Ze skladu v Úžici u Prahy plánovali Němci zásobovat světový trh náhradními díly. Stavba měla být největší logistickou halou v Česku. Celý areál měl zabrat 44 hektarů.

„MŽP vydalo na konci dubna k žádosti o vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu nesouhlasné závazné stanovisko. Vynětí tak rozsáhlé plochy ze zemědělského půdního fondu a její zastavění by znamenalo nevratnou devastaci a ztrátu produkčních, ale i mimoprodukčních funkcí půdy. Navíc by realizací záměru došlo k narušení hydrologického režimu území,“ řekla mluvčí ministerstva.

Záměry obdobného charakteru mají být podle resortu umisťovány především na již degradovaných půdách. „S ohledem na probíhající změnu klimatu a na nutnost se na ní adaptovat, není pro takový zábor zemědělské půdy opodstatnění,“ dodala Roubíčková z MŽP.

Z hlediska zákona není verdikt ministerstva životního prostředí rozhodnutím ve věci samé a nelze se proti němu samostatně odvolat. Bylo možné pouze podat podnět k přezkumu. Podle MŽP podnět nikdo nepodal.

„Stavebník i v této situaci může požádat o územní rozhodnutí. To však pravděpodobně nebude vyřízeno kladně. Proti tomu se však již může odvolat. Zároveň  může podat novou žádost o vynětí ze zemědělského půdního fondu s menší výměrou,“ komentoval právník Bystrík Bugan z advokátní kanceláře Bugan Legal.

Stavebníkem, neboli developerem, je v tomto projektu skupina CTP. „Společnost CTP obdržela stanovisko ministerstva životního prostředí. V současné době prochází interní analýzou. Po skončení analýzy bude zvažovat další kroky,“ uvedl manažer developera Vladimír Müller.

Také Daimler řeší, jak se k projektu postaví dál. „Vynětí půdy ze zemědělského půdního fondu je podmínkou pro udělení stavebního povolení. Rozhodnutí ministerstva povede k značnému zpoždění projektu. Zvažujeme nyní alternativy. Stále máme zájem na vybudování skladu v nějaké lokalitě, a to včetně České republiky,“ sdělil mluvčí tuzemské části Daimleru Jan Kuhn.  

Proti záměru Daimleru se bouřily okolní obce organizované ve sdružení Koridor D8 nazvaného podle blízké dálnice. „Město Odolena Voda vnímá rozhodnutí ministerstva životního prostředí jako velice pozitivní a průlomové. Náš region v současné době čelí masivnímu tlaku v zastavování orné půdy a dotčené orgány státní správy nám v boji s tímto negativním jevem doposud nebyly oporou,“ reagoval místostarosta města Odolena Voda Tomáš Lohniský.

Plánovaná hala měla mít 229 tisíc metrů čtverečních. To je téměř dvojnásobek plochy obřího skladu e-shopu Amazon v Dobrovízi u Prahy. 

Podobu projektu najdete ve fotogalerii: