Křetínského EPH se stane stoprocentním vlastníkem elektrárny Sloe v Nizozemsku

Francouzská energetická společnost EDF

Francouzská energetická společnost EDF Zdroj: profimedia.cz

Energetický a průmyslový holding (EPH) českého podnikatele Daniela Křetínského se stane stoprocentním vlastníkem paroplynové elektrárny Sloe o výkonu 870 megawattů v Nizozemsku. Svůj podíl holdingu prodala francouzská energetická společnost EDF a její partnerská firma PZEM, uvedla EDF. Žádné finanční podrobnosti dohody nezveřejnila. Mluvčí EPH Daniel Častvaj uvedl, že EPH plánuje od PZEM také odkoupit její velkoobchodní aktivity. Akvizicí EPH vstupuje na nizozemský energetický trh.

„Transakce je součástí programu EDF na prodej majetku za tři miliardy eur (téměř 74 miliard korun). Její uzavření podléhá obvyklým regulačním povolením,“ dodala EDF. Nad ní má kontrolu francouzský stát, který ve firmě drží 84procentní podíl.

Energetický a Průmyslový Holding získává kromě elektrárny velkoobchodní jednotku společnosti PZEM, kterou tvoří společnosti PZEM Energy Company a PZEM Pipe. „Tato jednotka se zaměřuje na optimalizaci a obchodování s aktivy, analytiku a dodávky energetických produktů a služeb na podnikatelský trh,“ uvedl Častvaj.

„Jsme velmi potěšeni touto příležitostí nabídnout velkoobchodním aktivitám PZEM novou budoucnost a vnímáme tuto společnost jako důležitý odrazový můstek pro další expanzi na nizozemském trhu,“ řekl generální ředitel EP Power Europe Jan Špringl.

Jak rostla cena elektřiny?

Video placeholde
• Videohub

 

V červenci francouzská vláda oznámila, že nad EDF převezme plnou kontrolu, aby firmě pomohla financovat rozsáhlé investice do opravy reaktorů a výstavby nových. Paříž uvedla, že zestátnění EDF, které vládu přijde na 9,7 miliardy eur (bezmála 239 miliard korun), zvýší bezpečnost jejích energetických rezerv. Evropa se v důsledku ruské invaze na Ukrajinu snaží najít alternativu k ruskému plynu.

Podniky, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají více než 24 tisíc lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě. Spolu s EPPE a EPIF je součástí holdingu také EP Logistics International sdružující firmy zaměřené na dopravu a spedici a také realitní EP Real Estate.

Křetínský je podle aktuálního žebříčku časopisu Forbes čtvrtým nejbohatším Čechem s majetkem za 4,8 miliardy dolarů (zhruba 122,6 miliardy korun). Společnost EPH byla založena v roce 2009.

Do akcionářské struktury EPH se v prosinci předloňského roku vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Většinový podíl ale nadále patří Křetínskému a skupině manažerů.

PZN redakce: Daniel Křetínský je spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje také ekonomický web E15.cz.