Energetický kolos Net4Gas vydal rekordní objem korunových dluhopisů

Net4Gas

Net4Gas Zdroj: Net4Gas

Net4Gas
Net4Gas
Net4Gas
Net4Gas
5
Fotogalerie

Začátek roku začal pro investory do tuzemských korporátních dluhopisů ve velkém stylu. Tuzemský energetický kolos Net4Gas, který provozuje českou síť plynovodů, poslal na trh dvě tranše v celkovém objemu téměř jedenáct miliard korun.

Šlo o sedmileté bondy v objemu zhruba 4,1 miliardy korun a o desetileté za 6,9 miliardy korun. „V souhrnu to byla jedna z největších emisí v České republice,“ říká hlavní ekonom J&T Petr Sklenář.

Sedmileté dluhopisy nesou variabilní úrok, který se odvozuje od šestiměsíční úrokové sazby na mezibankovním trhu, jež je navýšena o 0,95 procenta. Desetileté jsou pak úročeny sazbou 2,745 procenta. Firma tak podle ekonomů využila příznivých podmínek na trhu.

„Rozmanitost, vysoká kvalita investorů a vůbec největší dluhopis v českých korunách podporovaný zájmem v hodnotě více než osmnáct miliard korun dokazují důvěru investorů,“ komentoval emisi Václav Hrach, výkonný ředitel pro finance Net4Gas.

Peníze ale zřejmě nepůjdou na žádné větší investice provozovatele plynovodní soustavy o celkové délce 4000 kilometrů. „Z větší části využijí prostředky z emisí na refinancování splatných dluhopisů,“ dodává Sklenář s tím, že jedna emise byla splatná v lednu a druhá bude v červenci. V lednu šlo o objem bondů ve výši 4,35 miliardy korun a v červenci bude firma splácet dluhopisy v objemu 300 milionů eur.

Zájem o dluhopisy měly podle Net4Gas zejména banky, investiční a penzijní fondy a také pojišťovny, které se zajímaly o desetiletou tranši. „Jde o dluhopisy, které vykryjí poptávku institucionálních investorů,“ dodává analytik Finlordu Boris Tomčiak.

Zajímavostí je, že na obří emisi se podílely výlučně tuzemské bankovní domy: Česká spořitelna, Komerční banka a Československá obchodní banka. „Není problém, aby firma s dobrou pověstí upsala na domácím trhu několikamiliardovou emisi. Vznikla zde dostatečná domácí poptávka, která je schopná emise kupovat,“ upozorňuje Sklenář.

Zájem investorů o bondy Net4Gas je pochopitelný. Firma je podle Tomčiaka vysoce zisková. Navíc jí hrají do karet i probíhající trendy. „I do budoucna objem přepravy zemního plynu bude stoupat s tím, jak poroste spotřeba energie a s ohledem na odchod od uhlí,“ uvádí Tomčiak s tím, že poptávka po zemním plynu v Evropě poroste.