Net4Gas refinancuje dluhopisy za miliardy

Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia

Provozovatel českých plynovodů, skupina Net4Gas, refinancoval část svých bondů ve výši téměř 2,65 miliardy korun splatných v roce 2021. Nový korunový dluhopis má splatnost roku 2025. Společnost tak podobně jako řada dalších využila příznivé situace na finančních trzích a nízkých úrokových sazeb ČNB, které jsou i přes trojí zvýšení poblíž historického minima.

„Společnost touto transakcí snížila riziko budoucího refinancování a zajistila si dlouhodobý zdroj pro své plánované investiční projekty,“ uvedl jednatel a finanční ředitel Net4Gas Václav Hrach. Mezi držiteli původního objemu emitovaných dluhopisů se téměř 38 procent z nich rozhodlo svou pozici prodloužit. Podle údajů firmy neměla transakce vliv na výši jejího zadlužení.

K refinancování dluhů vydáním bondů s lepším úročením se v poslední době uchyluje více společností. Na počátku léta si například na finanční trhy došel developer Finep, který pomocí 160 milionů korun refinancoval své dřívější úvěry.

Tuzemské firmy celkem letos oznámily vydání bondů za rekordní částku kolem třiceti miliard korun. Rozhodující část vydala banka J&T či holding EPH.

Refinancovat stávající bondy se letos chystá i energetická skupina Energo-Pro. Firma, která provozuje vodní elektrárny ve střední a východní Evropě, na konci dubna vydala dluhopisy za 250 milionů eur (6,4 miliardy korun).

Ekonomové vysvětlují, že společnosti s emisemi cenných papírů spěchají kvůli dosavadním relativně slušným úrokovým sazbám centrální banky. „Investorům přinášejí korporátní dluhopisy vyšší výnos než státní dluhopisy, což ocení zejména v situaci extrémně nízkých výnosů vládních papírů, jaká panuje dnes,“ uvádí hlavní ekonom UniCredit Pavel Sobíšek.