EPH má na dosah lukrativní naleziště plynu na Donbasu

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: profimedia.cz

Daniel Křetínský
2
Fotogalerie

Do ukrajinského plynového sektoru zřejmě poprvé po čtyřech letech pronikne zahraniční investor - a to z Česka. Podle zdrojů Hospodářských novin tamní vládní komise doporučila schválit vstup skupiny EPH Daniela Křetínského do společnosti Yuzgaz, která má licenci na těžbu plynu z donbaského naleziště. EPH se údajně chystá do projektu investovat během pěti let 200 milionů dolarů (více než 4,5 miliardy korun). Operaci ale ještě musí schválit vládní kabinet.

Plyn má těžit slovenská společnost Nafta, kterou EPH ovládá. Během čtyř let by chtěla zvládat dobývat miliardu kubíků plynu za rok. Za další čtyři roky to má být až sedmkrát tolik po dobu následujících dvaceti let.

"EPH by prostřednictvím své dceřiné firmy EPPE vstoupila do projektu jako investor a garant, že se do průzkumu v oblasti proinvestuje dohodnutá částka," uvedl pro Hospodářské noviny mluvčí EPH Daniel Častvaj.

V případě schválení záměru by Křetínský navázal na činnost korporace Shell. Byla to právě ona, kdo měl na juzovském nalezišti těžit o čtyři roky dříve. Společnost ale následně využila klauzuli o nepředpokládané změně podmínek a z projektu odešla, příčinou mělo být propuknutí válečného konfliktu. Naleziště se totiž nachází mezi městy Charkov a Doněck, tedy v oblasti, kde probíhaly intenzivní boje.

Podle předsedy ukrajinské Asociace těžařů plynu Danila Majdanika ale takové zdůvodnění není úplné. "Myslím, že se dá s vysokou mírou pravděpodobnosti říct, že Shell nenašel na juzovském nalezišti takové objemy břidlicového a dalšího plynu, které by uspokojovaly jeho ambice," míní Majdanik.

 V současnosti část analytiků označuje situaci na východě Ukrajiny jako „zamrzlý konflikt“ mezi vládními vojsky a povstalci podporovanými Ruskem. Kyjev ale takovou zmírňující interpretaci odmítá. „Stále se nacházíme v horké fázi války, kdy Ukrajina platí velmi vysokou cenu,“ uvedl podle agentury Unian ukrajinský prezident Petro Porošenko.