Frgál čeká na možné námitky ze zemí EU

Frgál (ilustrační foto)

Frgál (ilustrační foto)

Výrobci valašského frgálu po pěti letech plánů na zapsání tohoto koláče na seznam chráněných zeměpisných označení EU a příprav přikročili od slov k činům.

V červnu byla žádost zveřejněna v Evropském věstníku, čímž začala tříměsíční lhůta na podání námitek ze strany ostatních zemí EU. Pokud námitky nepřijdou, zápis by mohl proběhnout ještě letos, čímž by se počet zapsaných tuzemských specialit zvýšil na 33. To je druhý nejvyšší počet mezi novými členskými zeměmi. Frgály se v minulosti vyráběly tradičně na Valašsku a nikoli v okolních zemích. To by mohlo znamenat, že sousední země by – na rozdíl od minulých i současných snah zapsat na seznam pražskou šunku či karlovarské oplatky – nemusely nic namítat.

FrgalFrgal

Výrobci si stejně jako u dalších výrobků již na seznamy Evropské unie zapsaných slibují zvýšení renomé i prodejů. Jejich žádost podporuje i ministerstvo zemědělství. „Evropská ochrana by měla pomoci propagaci tohoto výrobku, posílit jeho pozici na trhu s pečivem a zamezit i výrobě nejrůznějších napodobenin. Zápis valašského frgálu do registru EU zajistí, že tento název pekařského výrobku budou moci používat pouze členové uvedeného sdružení výrobců v oblasti Valašska,“ připomněla Lenka Šindelářová z tiskového oddělení rezortu zemědělství.