Fúze a akvizice brzdí obava z ekonomické krize. Nejlépe si vede zdravotnictví, tvrdí experti

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: čtk

Ilustrační foto nemocnice
Ilustrační foto
3
Fotogalerie

Při fúzích a akvizicích se stále více objevuje opatrnost a obava z ekonomického vývoje. Nejlepších výsledků i tak dosahuje zdravotnický segment. Uvádí to odborníci z poradenské společnosti BDO.

„Do výpočtu multiplikátorů, kterými se při fúzích a akvizicích násobí hodnota EBITDA, je promítán vliv očekávané hospodářské recese. Tyto multiplikátory jsou ve srovnání s loňskem nižší až o pětinu,“ říká Petr Kymlička ze společnosti BDO. Firma také uvádí, že opatrnost je znát i v jednání bank.

Nejlépe si v takové situaci vede segment zdravotnictví, což je poměrně stabilní odvětví, protože příliš nepodléhá cyklickým vlivům.

„Jednání o fúzích a akvizicích ve zdravotnictví probíhají v letošním roce se stejnou intenzitou jako loni. Nicméně jsme svědky vyjednávání o transakcích, při nichž jsou výrazně nižší multiplikátory EBITDA. Ty se v posledních letech výrazného ekonomického růstu standardně pohybovaly na úrovni dvanáctinásobku a nyní se zpravidla drží pod hranicí desetinásobku,“ dodává Kymlička.

Investoři se ale v současnosti zajímají ve velkém i o průmysl. Atraktivitě odvětví totiž přidává zavádění robotizace, automatizace a nástup nových moderních technologií.