Írán přišel o velkou část ropných zisků

ropa, Irák

ropa, Irák Zdroj: profimedia.cz

Teherán připustil, že západní sankce vážně ohrožují jeho hospodaření. Ministr pro ropu Rostam Kásemí rozpočtovému výboru parlamentu tento týden sdělil, že příjmy ze suroviny od března minulého roku klesly o 45 procent. V příštích třech měsících nečeká zlepšení. Vyjádření Kásemího je významné, šéf těžařského rezortu totiž dosud odmítal, že by postihy měly nějaký dopad.

Zisky z ropy do uvalení sankcí tvořily zhruba 60 procent příjmové stránky rozpočtu a představitelé země připouštějí, že nyní budou muset hodně šetřit. „Odhaduje se, že ropný export v příštím roce (začínajícím v dubnu) dosáhne 1,5 milionu barelů za den,“ řekl podle Reuters mluvčí výboru.

Jeho tvrzení je ale zřejmě příliš optimistické. Mezinárodní agentura pro energii uvedla, že vývoz suroviny z 2,2 milionu barelů denně na konci roku 2011 do loňského září klesl na necelých 900 tisíc barelů. Pak se podle organizace krátce zotavil a v říjnu dosáhl 1,3 milionu barelů, jelikož Čína a Jižní Korea před zimou udělaly velké nákupy. V prosinci však export opět spadl na nejnižší úroveň od roku 1988.

V únoru vstoupí v platnost nové americké sankce, které mají Írán připravit o další zisky z ropy.