Křetínského skupině EPIF loni klesl provozní zisk i tržby

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream Zdroj: EPH

Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
Slovenský přepravce zemního plynu, společnost Eustream
3
Fotogalerie

Společnosti EP Infrastructure (EPIF), která je jednou z hlavních složek Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, klesl loni meziročně provozní zisk EBITDA o pět procent na 1,53 miliardy eur (39,7 miliardy korun). Konsolidované tržby se snížily o 8,1 procenta na 3,2 miliardy eur (83,1 miliardy korun), uvedla firma.

EPIF sdružuje firmy EPH zabývající se přepravou, distribucí a skladováním zemního plynu, distribucí elektrické energie a produkcí tepla. Podíl 31 procent v EPIF patří fondu australské banky Macquarie, zbytek patří EPH. EP Infrastructure sama označuje loňské výsledky jako potěšitelné.

„Jsou dány skutečností, že provozní výkonnost je dána primárně dlouhodobými smlouvami a platbami z regulovaných aktivit, které dohromady představují většinu tržeb skupiny. Po dosažení výjimečných výsledků v roce 2019, které vycházely z předzásobení objemů z roku 2020, vykázal segment přepravy plynu přesvědčivý výkon i v roce 2020,“ uvedla firma.

EPIF připomněla, že v posledním čtvrtletí roku 2020 prodala dva subjekty v segmentu teplárenství, a sice společnosti Pražská teplárenská, která je hlavním distributorem tepla v Praze, a Budapesti Erömü, klíčového výrobce tepla v Budapešti. „Tyto subjekty dohromady představovaly přibližně pět procent celkového ukazatele upravená EBITDA skupiny EPIF,“ dodala.

Do skupiny nadále patří například podíly ve slovenském přepravci plynu Eustream a ve společnosti Nafta, která na Slovensku provozuje zásobníky plynu. Vlastní také hnědouhelnou elektrárny v Opatovicích nad Labem na Pardubicku a firmu United Energy, která je provozovatelem teplárny v Komořanech, která vyrábí teplo a elektřinu pro města Most a Litvínov.

Do akcionářské struktury EPH se loni v prosinci vrátil slovenský finančník a jeden ze zakladatelů skupiny J&T Patrik Tkáč. Aktuálně vlastní 44 procent minus jednu akcii holdingu. Majoritní podíl nadále patří Křetínskému a skupině manažerů, kteří v EPH drží 56 procent a jednu akcii. Křetínskému, který vykonává manažerskou kontrolu nad holdingem, nepřímo patří 50 procent akcií firmy a jedna akcie. Je také spolumajitelem vydavatelství Czech News Center, které provozuje ekonomický web E15.cz.

EPH byl založen v roce 2009. Společnosti, které jsou součástí skupiny EPH, zaměstnávají kolem 25 000 lidí. Holding zahrnuje přes 70 společností po celé Evropě, pokrývá celý energetický řetězec od těžby hnědého uhlí přes výrobu elektřiny a tepla až po distribuci elektřiny a tepla. Křetínský je podle loňského žebříčku časopisu Forbes jedním z nejbohatších Čechů s majetkem v hodnotě 78 miliard korun.