Lidé jsou při chuti. Prodej nových aut v EU stoupá devátý měsíc za sebou

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Evropský trh s novými automobily roste už devátý měsíc za sebou. Prodej v květnu meziročně stoupl o 4,5 procenta na více než milion prodaných vozů. Květen byl ale také co do absolutní úrovně prodeje druhý nejslabší od roku 2003. Oznámilo to Evropské sdružení výrobců automobilů (ACEA).

Květnové tempo růstu bylo takřka stejné jako v dubnu. Odbyt vozů rostl na všech velkých evropských trzích kromě Itálie, kde klesl o 3,8 procenta. V Německu, které je největším trhem EU, se prodej zvýšil o 5,2 procenta a nejvýrazněji posílil trh ve Španělsku, kde odbyt vyskočil o 16,9 procenta.

Za prvních pět měsíců roku se v EU prodalo o 6,9 procenta automobilů více než ve stejném období loňského roku.

Prodej osobních aut v Česku od ledna do konce května meziročně vzrostl o 14 procent na 75 887 vozů, sdělil počátkem června český Svaz dovozců automobilů. Růst ale proti začátku roku zpomalil z úrovně 18 procent za první čtvrtletí. V celé EU se trh nových aut za první tři měsíce roku zvýšil o 8,4 procenta.

Škodovce se daří

Prodej automobilů značky Škoda podle údajů ACEA v květnu vzrostl o 21,8 procenta na téměř 50 tisíc vozů a podobným tempem se zvýšil za prvních pět měsíců. Tržní podíl škodovek tak od ledna do května stoupl na 4,4 procenta z úrovně 3,9 procenta před rokem. Prodej vozů celé skupiny Volkswagen, jejíž součástí je Škoda Auto, se v květnu zvýšil o 9,6 procenta. Ještě rychlejší tempo růstu než Škoda vykázal španělský Seat, který prodal přes 31 tisíc vozů, tedy o 23 procent více než před rokem.

Loni ještě prodej aut v EU klesl o 1,7 procenta na 11,85 milionu vozů. Zaznamenal tím šestý pokles za sebou a dostal se na nejnižší úroveň od roku 1995. V letošním roce by měl prodej podle lednové prognózy ACEA stoupnout o dvě procenta.

Evropští spotřebitelé v uplynulých letech kvůli recesi a rostoucí nezaměstnanosti omezili nákupy dražšího zboží, jako jsou právě automobily. Díky zlepšujícím se hospodářským vyhlídkám se však poptávka po automobilech začala zotavovat.