Moravskoslezským cukrovarům loni vzrostly výnosy, těžily z vysokých cen cukru

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Výrobci cukru Moravskoslezské cukrovary z Hrušovan nad Jevišovkou loni vzrostly výnosy o více než 300 milionů na 3,36 miliardy korun. Zisk se po předloňském propadu vrátil na úroveň předchozích let a činil 304,5 milionu korun. Podniku pomohly loňské ceny cukru, které byly nejvyšší za posledních pět let, nyní už jsou zase na velmi nízké úrovni.

Cukr se na začátk loňského roku prodával kolem osmi korun za kilogram, postupně zdražil a dlouho se pohyboval mezi deseti a 12 korunami. Aktuálně už je na úrovni sedmi korun.

Kromě ceny se firmě dařilo ve všech ukazatelích lépe, než si naplánovala. Zpracovala přes 1,2 milionu tun cukrovky a vyrobila 194 tisíc tun cukru, prodala 225 tisíc tun cukru. Na vývoz, převážně do Evropské unie, mířila téměř polovina produkce. V absolutních číslech export rychle rostl, naopak mírně klesly tržby z domácího trhu.

Výrobce čeká nutnost přizpůsobit se volnému trhu, protože po 49 letech skončí v Evropské unii k 30. září cukerné kvóty. Je jedním ze sedmi podniků, které v Česku přežily ekonomickou transformaci po roce 1989. Loni se vyrobilo v Česku stejné množství cukru jako v revolučním roce, nejvíce za 30 let, a ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) míní, že je pro cukrovary příležitost uspět na volném trhu a výrobu ještě zvýšit. Předloni podobně skončily kvóty na produkci mléka, což způsobilo krátkodobě přebytek mléka na trhu a pokles cen.

Společnost Moravskoslezské cukrovary vznikla v roce 1992 a jejím jediným akcionářem je vídeňská společnost Agrana, která je předním výrobcem cukru a ovocných koncentrátů. Vznikla v roce 1988. Podnik v Hrušovanech loni zaměstnával 356 lidí, což znamená stabilizovanou situaci po předchozím poklesu o 50 lidí.