Na tepelná čerpadla se čeká i měsíce. České firmy investují do zvýšení výroby

Kvůli zvyšujícímu se tlaku na přechod k ekologickému vytápění a překotně rostoucí ceně plynu vzrostla poptávka po tepelných čerpadlech natolik, že ji trh nestíhá uspokojovat.

Kvůli zvyšujícímu se tlaku na přechod k ekologickému vytápění a překotně rostoucí ceně plynu vzrostla poptávka po tepelných čerpadlech natolik, že ji trh nestíhá uspokojovat. Zdroj: Bosch Termotechnika

Jedním z dodavatelů tepelných čerpadel je společnost Woltair dříve Topite.cz.
2
Fotogalerie

Kvůli zvyšujícímu se tlaku na přechod k ekologickému vytápění a překotně rostoucí ceně plynu vzrostla poptávka po tepelných čerpadlech natolik, že jí trh nestíhá vyhovět. Dodací lhůty se prodlužují i na měsíce. Firmy investují do zvyšování výroby.

Tepelná čerpadla se do širšího povědomí dostala až s rokem 2014, kdy se domácnosti mohly poprvé přihlásit o dotaci na výměnu starých kotlů. Žadatelé si touto podporou mohou přijít až na 130 tisíc korun, tedy zhruba 40 procent průměrných nákladů na pořízení a montáž tepelného čerpadla. Cena této nejekologičtější varianty vytápění je sice násobně vyšší než běžně dostupný plynový kotel, přesto se díky nižším provozním nákladům může ekonomicky vyplatit.

„Pokud domácnost může čerpat dotaci na podporu výměny zdroje, nemovitost je tepelně izolovaná a má spotřebu alespoň jako průměrná čtyřčlenná rodina, pak se investice do tepelného čerpadla s vyšší účinností může vrátit do 5,5 roku,“ říká Martin Husák, obchodní ředitel českého výrobce čerpadel Neota CZ. Se současnými cenami plynu na trhu by mohla být návratnost ještě kratší, analytici se ovšem shodují, že plyn časem opět zlevní.

Kvůli vyšší poptávce už firmy musejí prodlužovat dodací lhůty. „Denně řešíme několik jednotlivých poptávek po tepelném čerpadle. Dodavatelé se ale stále potýkají s vleklými výpadky v dodávkách důležitých komponent pro výrobu a zároveň nedostačují kapacity montážních firem. Proto se se zákazníky bavíme o dodacích termínech v rozmezí dvou až čtyř měsíců,“ odhaduje Lukáš Ingr, produktový manažer společnosti Stavebniny DEK, která tepelná čerpadla prodává. 

„Ještě loni na podzim jsme dodávali tepelná čerpadla do dvou pracovních dnů, což v podstatě odpovídalo době samotné přepravy. Dnes tak včasné dodání možné není. Problémem je nejen vysoká poptávka, ale především omezené možnosti ve výrobě kvůli chybějícím potřebným dílům,“ doplnil Ingr s tím, že od začátku roku vzrostl objem prodejů tepelných čerpadel meziročně o 130 procent.

Společnost AC Heating s ohledem na novou situaci na trhu už investuje do zvýšení výrobních kapacit. Produkci chce do dvou let zdvojnásobit na dva tisíce tepelných čerpadel ročně. „Máme jediné štěstí, že jsme se dostatečně předzásobili. Jen díky tomu máme dnes dodací lhůtu jen kolem jednoho měsíce. Výrobu totiž omezuje i nedostatek součástek, například čipů,“ říká zakladatel společnosti Lubomír Kuchynka.

V Česku je podle dat ministerstva průmyslu a obchodu nainstalováno zhruba 160 tisíc čerpadel. To je sice ve srovnání s plynovými kotly jen zlomek, ale podíl na nových instalací postupně roste. Potvrzují to i data Státního fondu životního prostředí ČR.

„Od loňského října evidujeme v nové etapě programu Nová zelená úsporám 5571 žádostí, které se týkají výměny zdroje tepla na vytápění. Z toho 4166 se týká tepelných čerpadel,“ sdělila mluvčí úřadu Lucie Früblingová s tím, že požadavek na podporu investic do tepelného čerpadla přesáhl 400 milionů korun. Analytici se shodují, že obliba tepelných čerpadel poroste. Vliv má i skutečnost, že snižují závislost na dovozu plynu.  

Tepelná čerpadla

  • Fungují podobně jako chladničky, mrazničky či klimatizace, pouze na opačném principu. 
  • Díky stlačování chladiva kompresorem se kapalina ohřívá na teplotu, kterou se vytápí celá domácnost.
  • Nejoblíbenějším typem tepelného čerpadla je vzduch-voda, který energii získává z okolního vzduchu a kompresorem následně ohřívá vodu. 
  • Výhodou je jednoduchá instalace a cenová dostupnost, nevýhodou nižší účinnost při tuhých zimách a hlučnost venkovní jednotky. 
  • Další typy tepelných čerpadel pracují na principu vzduch-vzduch, voda-voda nebo země-voda.