Západ může ruskou ropu nahradit. Pokud půjde na ruku jiným autoritářům

Zařízení ropného obra Saudi Aramco. Saúdská Arábie má potenciál zvýšit těžbu ropy.

Zařízení ropného obra Saudi Aramco. Saúdská Arábie má potenciál zvýšit těžbu ropy. Zdroj: Reuters

Zařízení ropného obra Saudi Aramco. Saúdská Arábie má potenciál zvýšit těžbu ropy.
Zařízení ropného obra Saudi Aramco. Saúdská Arábie má potenciál zvýšit těžbu ropy.
Ruskou ropu by mohl zčásti nahradit Írán.
Ruskou ropu by mohl zčásti nahradit Írán.
Těžba ropy ve Venezuele byla roky zanedbávána, sektor trpí podfinancováním.
6
Fotogalerie

Ceny černého zlata v posledních dnech klesají, barel ropy Brent stojí kolem sta dolarů. Svět se přesto obává nedostatku suroviny, protože některé země a firmy bojkotují ropu z Ruska. Už před invazí na Ukrajinu přitom byly dodávky napjaté a země OPEC+ nezvládaly těžit ani na úrovni dohodnutých kvót. Stoupá tak tlak na Saúdskou Arábii, aby zvýšila produkci. Šanci v současné situaci vidí i dosavadní outsideři, jako jsou Venezuela a Írán, kteří čelí americkým sankcím.

V reakci na válku na Ukrajině se některé země snaží zastavit dovoz ruské ropy. Zatímco Spojené státy už import zakázaly, Německo či Británie jdou cestou postupného útlumu a chtějí dovoz omezit téměř na nulu do konce roku. Některé společnosti odmítají surovinu z útočící země kupovat, po kritice se jí vzdal kupříkladu Shell. Británie zakázala do svých přístavů přístup ruským lodím a naštvaní dělníci odmítali v uplynulých dnech odbavovat i tankery s ruskou ropou plující pod vlajkou jiných zemí.

Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty kapacity mají

„Jsem velmi hrdá, že členové odborového svazu Unite zaujali principiální postoj, aby zabránili vstupu ruské ropy do našich přístavů,“ uvedla na Twitteru jeho šéfka Sharon Grahamová. Podobný případ „vzpoury“ se v pondělí udál v Dublinu a roli v něm údajně hráli pracovníci ze střední a východní Evropy.

Problémem bojkotu ruské ropy je, že země je těsně po Saúdské Arábii třetím největším producentem suroviny. Stabilně těží kolem deseti milionů barelů denně, z čehož zhruba polovina jde na export. Takový výpadek může mít za následek dlouhodobější vysoké ceny suroviny zvláště v době, kdy se i tak země OPEC a jejich partneři potýkají se zvyšováním produkce na dohodnutou úroveň.

Nahradit ruskou ropu je obtížné, nikoli nemožné. Jednu z možností je přesvědčit organizaci OPEC, aby zvýšila těžbu nad rámec dohody. Saúdská Arábie společně se Spojenými arabskými emiráty by podle údajů Mezinárodní agentury pro energii (IEA) dokázaly posílat na trh hned o 1,8 milionu barelů ropy denně více.

Kritika západního nadbíhání režimu v Rijádu

V dlouhodobějším horizontu několika měsíců by se dal objem ještě s pomocí Kuvajtu a Iráku zvýšit o čtyři miliony barelů, domnívá se norská poradenská společnost Rystad Energy. „Většina těchto zemí má rozsáhlé skladovací kapacity, což znamená, že několik milionů barelů by mohlo být vyčleněno na export během několika týdnů, ne-li dní,“ řekla Reuters Louise Dicksonová ze zmíněné firmy.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!