O svého dodavatele energií ještě přijdou desítky tisíc domácností, říká Jiří Matoušek z Centropolu

Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol

Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol Zdroj: Centropol

Jiří Matoušek, člen představenstva společnosti Centropol
2
Fotogalerie

Blížící se konec topné sezony měl být nejen předzvěstí zklidnění na energetické burze, ale také světlem na konci tunelu pro menší, často finančně nevybavené, dodavatele. Válka na Ukrajině však vyvolala takovou nervozitu a obavy z budoucnosti, že cena plynu překonala i historická maxima. Další dodavatelé tak budou muset skončit, nebo přeprodat svůj zákaznický kmen. Ostatní budou muset zdražit, míní Jiří Matoušek, člen představenstva a šéf marketingu jednoho z největšich dodavatelů elektřiny a zemního plynu v České republice Centropol.

Velkoobchodní ceny plynu v posledních dnech překonaly historická maxima. Měsíční kontrakt na rotterdamské burze stojí 150 eur za megawatthodinu, tedy bezmála desetinásobek toho, co před rokem. Co to znamená pro Centropol?

Pro nás i všechny větší dodavatele se pro tuto topnou sezonu nic podstatného nemění. Pro své zákazníky máme dostatek plynu uložený v zásobnících a zajištěných kontraktech. Pravda ovšem je, že nová situace nás donutila k pozastavení příjmu nových zákazníků, alespoň pokud se nejedná o někoho, komu prokazatelně hrozí pád do režimu dodavatele poslední instance (DPI). Je potřeba si uvědomit, že s každým novým příchozím zákazníkem musí dodavatel koupit i potřebný objem energie na velkoobchodním trhu a její cena je dnes astronomická. Každý, kdo má minimálně půl roku starý tarif a nemá cenu navázanou na spotový trh, si změnou dodavatele nyní nepolepší. To říkáme všem zájemcům o přechod k Centropolu.

Situace na velkoobchodní burze se nejspíš jen tak nezlepší. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans ve středu oznámil, že Evropská unie během roku sníží závislost na ruském plynu o dvě třetiny a zcela ji chce ukončit „mnohem dříve než v roce 2030“. Čím Evropská unie ruský plyn nahradí?

Rozdělil bych to do dvou rovin. Na pořízení zásob pro topnou sezonu 2022 a 2023 a dlouhodobější hledisko. V krátkém období se Evropa bude snažit naplnit plynové zásobníky bez možnosti posílení infrastruktury, tedy v podstatě nařízením. Evropská komise nyní dala členským státům za úkol, aby před začátkem nadcházející topné sezony, k datu 1. 10. 2022, byly zásobníky naplněny z 90 procent. A v dubnu k tomu musí přijmout potřebnou legislativu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!