Největší větrný park Evropy přišel ČEZ na 30 miliard. Teď zvažuje jeho prodej

Ilustrační foto větrné elektrárny

Ilustrační foto větrné elektrárny Zdroj: Martin Pinkas/Euro

Energetický gigant ČEZ ze zabývá možností prodat část větrného parku na jihovýchodě Rumunska, v této chvíli vyhodnocuje případný zájem investorů. Do elektrárny o výkonu 600 megawattů firma investovala 1,1 miliardy eur, tedy kolem 30 miliard korun.

Větrný park Fantanele a Cogealac je unikátní tím, že jde o největší takové zařízení v Evropě, které stojí na pevnině, nikoli na moři. Výroba elektřiny v parku se podílí deseti procenty na celkové rumunské produkci z obnovitelných zdrojů.

ČEZ svůj záměr blížeji nekomentoval. Manažer rumunské pobočky ČEZ Adrian Borotea agentuře Reuters řekl, že vedení firmy se možným prodejem části větrného parku zabývá.

Zahraniční investoři již dříve vyjádřili znepokojení nad nedávnými škrty v pobídkách pro obnovitelné energie v Rumunsku. ČEZ si dokonce stěžoval v Bruselu. Firmy se zahraničními vlastníky díky státní podpoře takzvané zelené energie v Rumunsku investovaly miliardy eur.

ČEZ loni v Rumunsku dokončil modernizaci čtyř vodních elektráren na řece Barzava. Investoval do nich 30 milionů eur (zhruba 828 milionů korun).

Majoritním akcionářem ČEZ je stát, který drží přes ministerstvo financí zhruba 70 procent akcií. Čistý zisk firmy se loni meziročně snížil o 12,3 procenta na 35,2 miliardy korun.