Německo s odstavením uhelných elektráren nepočítá, není to realistické

Uhelná elektrárna v Mannheimu v Německu

Uhelná elektrárna v Mannheimu v Německu Zdroj: CC BY-NC-SA 2.0: matthiashn via Flickr

Německá vláda nepočítá s tím, že by v dohledné době kvůli ochraně ovzduší odstavila uhelné elektrárny v zemi. S odvoláním na dokumenty ministerstva hospodářství a energetiky to uvedl týdeník Die Zeit. Odstavení uhelných elektráren by podle vládních materiálů ohrozilo zásobování Německa energií a vedlo k zániku desítek tisíc pracovních míst.

Německá vláda po havárii japonské jaderné elektrárny Fukušima v roce 2011 rozhodla o předčasném uzavření všech jaderných elektráren v zemi. Jaderné zdroje by měly přestat dodávat elektřinu do sítě nejpozději v roce 2022. Jejich výkon by měly nahradit obnovitelné zdroje energie.

Ekologické organizace ale po Německu požadují, aby po vzoru jaderných elektráren odstavilo i uhelné zdroje, jež jsou hlavním zdrojem emisí oxidu uhličitého (CO2), který podle vědců způsobuje globální klimatické změny. Uhelné elektrárny nicméně v současnosti jsou hlavním zdrojem elektřiny v Německu, na výrobě se podílejí z 45 procent.

Podle ministerstva hospodářství ale není odstavení uhelných zdrojů realistické. „Dokud větrné a solární elektrárny nemohou zajistit nepřetržitý dostatek proudu, bude třeba elektřina z uhelných a plynových elektráren,“ uvádí se v materiálech úřadu. Bez konvenčních zdrojů by podle ministerstva hrozily výpadky dodávek elektřiny, což by vedlo k odchodu průmyslu z Německa.

Obavy o pracovní místa

Ministerstvo se také obává o pracovní místa v oborech spojených s těžbou uhlí a výrobou elektřiny z něj. Podle úřadu firmy činné v uhelném hospodářství zaměstnávají na 50 tisíc lidí, většina z nich by v případě odstavení uhelných elektráren přišla o práci. To by podle ministerstva vyvolalo silné sociální napětí.

Německá vláda nicméně počítá s dalším postupným rozvíjením obnovitelných zdrojů. Loni vyrobily zhruba čtvrtinu veškeré německé elektřiny, v roce 2025 by jejich podíl měl vzrůst na 40 až 45 procent a o dalších deset let později na 55 až 60 procent.