NWR dluží čtyřnásobek své hodnoty. Bankrot je stále pravděpodobnější

Důl Karviná

Důl Karviná Zdroj: Mlada fronta

Stačily dva týdny, aby se hodnota společnosti NWR na burze propadla o více než čtyřicet procent. Trh oceňuje těžařský podnik na něco přes 4,5 miliardy korun. To je pouhý zlomek částky, kterou NWR dluží.

Jen nominální hodnota vydaných dluhopisů totiž převyšuje dvacet miliard. Akcionáři mají z nepoměru dluhu a hodnoty firmy těžkou hlavu a raději dále prodávají. Bezesné noci však zažívají i věřitelé, jimž hodnota dluhopisů doslova mizí před očima. Zatímco ještě před čtrnácti dny byl trh ochoten za stokorunu dluhu NWR se splatností v roce 2021 zaplatit 61 korun, dnes se tento dluhopis obchoduje za 42 procent nominálu. Výnos tohoto papíru činí bankrotových 27 procent. „Vysoký výnos odráží obavy věřitelů z ukončení fungování společnosti,“ uvádí Jiří Raška z Fio banky.

Bankrot je v souvislosti s NWR skloňován stále častěji. „Riziko bankrotu vidíme vyšší než padesát procent. Akcie NWR je nutné brát nikoli jako klasickou akciovou investici, ale spíše jako velmi rizikovou opci na obrat uhelného trhu,“ uvádí Aleš Prandstetter z ČSOB. Oživení trhu s uhlím ovšem zatím působí jako utopie. Očekávané efekty nemusí přinést ani ohlášený úsporný program. Jednak se jej nedaří uvést do života, jednak trpí tím, že byl konstruován v lepších časech. „Plán úspor NWR je založen na předpokladu stabilní ceny koksovatelného uhlí z letošního prvního pololetí. Ceny světových kontraktů ale stále pokračují v poklesu,“ uvádí Tomáš Sýkora z Patria Direct.

Pokladna tak může krvácet rychleji, než plány počítaly. Zdroje hotovosti přitom aby pohledal. Fronta na uhelná aktiva bude krátká, přístup k dluhu je přinejmenším obtížný a výnos z nové akciové emise by byl zanedbatelný.

„Emise by mohla stabilizovat cenu akcie, ta by se ale mohla usadit desítky procent pod současným kurzem,“ upozorňuje Josef Němý z Komerční banky. Investice do akcií NWR je podle expertů extrémně riziková. „Akcionáři mohou přijít o všechno nebo o velkou část investice,“ dodává Němý. Pokud se však NWR dočká lepších časů, může se stát pro investory zlatým dolem: „V případě obratu na trhu s uhlím je NWR ideální investiční příležitostí, protože vysoká páka umožňuje výrazně profitovat,“ uvádí Milan Vaníček z J&T Bank.

Akcie NWR v posledních pěti letechAkcie NWR v posledních pěti letechAkcie NWR v posledních pěti letech | bruner@mf.cz