OBRAZEM: V Povrlech je jediná česká měďná huť. Podívejte se do výroby

Výrobky továrna dodává do 25 zemí světa

Výrobky továrna dodává do 25 zemí světa Zdroj: Viktor Mácha

Výroba v továrně Měď Povrly
Cena mědi je v současné době nejvýše za deset let a blíží se historickému rekordu.  Na burze v Londýně již překročila cenovou úroveň 10 tisíc dolarů za metrickou tunu (1,1 tuny). Stalo se to poprvé od začátku roku 2011.
Výroba v továrně Měď Povrly
Na severu Čech vyrábějí z mědi a mosazi již 120 let
Historické budovy jsou doplněné poderním provozem
10
Fotogalerie

Na severu Čech vyrábějí z mědi a mosazi již 120 let. Výrobky továrna dodává do pětadvaceti zemí světa. Zabývá se tradiční produkcí válcovaných a lisovaných plechů, pásů a výlisků. Podívejte se na fotografie industriálního fotografa Viktora Máchy.

Cena mědi je v současné době nejvýše za deset let a blíží se historickému rekordu. Na burze v Londýně již překročila cenovou úroveň 10 tisíc dolarů za metrickou tunu (1,1 tuny), což se stalo poprvé od začátku roku 2011.

„Rostoucí cena mědi  samozřejmě ovlivňuje cenu vsádky a navyšuje náklady na polotovar i konečný produkt. O to důležitější je využití druhotných surovin, jako jsou interní odpady nebo nakupované odpady. Velmi důležité je také dodržování technologie výroby a kontrola ve všech fázích výroby, protože požadavky na kvalitu materiálu jsou v našem oboru velmi vysoké,“ říká k současné situaci David Kozel, ředitel továrny Měď Povrly, která patří do skupiny skupiny MTX Group miliardáře Petra Otavy.

Zákazníky má firma v České republice, Evropě, ale i na blízkém východě. Většinu produkce tvoří mosazné plechy nebo polotovary pro zbrojní průmysl. „Spolupracujeme s významnými českými a evropskými zbrojovkami. Menší podíl výroby pak směřuje do automotive, pro výrobu bižuterie a podobně,“ popisuje produkci ředitel a místopředseda představenstva podniku Měď Povrly, který zaměstnává přes dvě stovky lidí a v roce 2019 dosáhla obratu 1,4 miliardy korun.

Podívejte se do dalších těžkých provozů s fotografem Viktorem Máchou