Odbory: Vedení OKD chce zrušit sociální program, těžba v Paskově má skončit v lednu

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin

Horníci v dolech OKD ještě stále sjíždějí do hlubin Zdroj: ctk

Důl Paskov
Důl Paskov
Důl Paskov
Důl Paskov
Sídlo OKD v Ostravě
14
Fotogalerie

Vedení OKD chce podle odborářů co nejdříve zavřít Důl Paskov, nemá ale peníze na odstupné, a tak chce horníkům vyplatit méně peněz, než kolik jim zaručuje kolektivní smlouva. Předseda Nezávislých profesních odborů technicko-hospodářských pracovníků OKD Jiří Zátopek řekl České televizi a MF Dnes, že se odboráři dozvěděli, že těžba v dole skončí nejpozději ke 31. lednu 2017 a že OKD zrušilo sociální program. OKD je od května v úpadku.

Předseda odborů na Dole Paskov Rostislav Palička uvedl, že rozhodnutí zrušit sociální program vyvolá u zaměstnanců vlnu protestů, které mohou vyvrcholit až konkurzem společnosti, jíž věřitelé v srpnu povolili reorganizaci. Na Dole Paskov pracuje zhruba 1600 kmenových zaměstnanců OKD.

Ztrátový důl táhne dolů celou firmu. O jeho zavření hovořilo OKD poprvé už v roce 2013, poté se ale dohodlo se státem na prodloužení těžby. Letos v březnu výkonný ředitel OKD Antonín Klimša sdělil ve firemních novinách Horník, že společnost chce těžbu v dole ukončit na konci roku. V květnu OKD podala sama na sebe insolvenční návrh a soud firmu poslal do úpadku.

S uzavřením dolu na přelomu roku počítal i výhled restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, která byla v srpnu jedním z podkladů vlády při rozhodování o půjčce 700 milionů korun. Právě nedostatek financí na odstupné je zřejmě jedním z důvodů, proč firma útlum Dolu Paskov dosud nevyhlásila.

"Lidi jsou rozladění, nahněvaní, rozzlobení z toho, jak s námi OKD jedná," řekl Zátopek. Vedení podle něj řeklo odborářům, že nemá ani na tříměsíční odchodné. "Minulý čtvrtek jsme se dozvěděli, že je všechno špatně, že končíme ke konci roku, maximálně k 31. lednu. S tím, že nedostaneme vůbec nic. Žádné odstupné podle kolektivní smlouvy. Od té chce vedení OKD také odstoupit," dodal.

Pavel Utěšený z advokátní kanceláře Rytikov & Utěšený Legal řekl listu, že vypovězení kolektivní smlouvy je za určitých podmínek možné. Důvodem podle něj může být i insolvenční řízení. Podle mluvčího OKD Iva Čelechovského věřitelský výbor zatím o ničem nerozhodl.

Společnost OKD se dostala do existenčních potíží vinou klesajících cen uhlí a předluženosti. Pohledávky vůči ní přihlásilo u soudu přes 550 věřitelů, kteří dohromady chtěli od firmy více než 23 miliard korun. Pohledávky za více než 17 miliard korun však insolvenční správce popřel.

V dolech OKD se dál těží uhlí. Vedení firmy nyní vypracovává reorganizační plán, na jehož zpracování má 120 dnů od schválení reorganizace, tedy do 9. prosince. Je ale možné, že požádá o prodloužení této lhůty. V podniku nyní i s dodavatelskými firmami pracuje asi 12 tisíc lidí.

Mládek: Pokud požaduje OKD další peníze, ať to řekne oficiálně

Pokud černouhelná společnost OKD požaduje po státu další peníze, měla by to říct oficiálně, uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD). Vláda v červenci schválila firmě půjčku 700 milionů korun. Česká televize (ČT) ve středu uvedla, že OKD požaduje dalších 600 milionů korun na financování sociálního programu. Návrh na další pomoc by se měl podle ČT řešit na středeční schůzce na ministerstvu průmyslu. "Žádný požadavek tam takhle explicitně nezazněl," řekl Mládek. Pokud firma chce další peníze, má to podle něj sdělit oficiálně, písemnou formou.