Oddlužení NWR projedná soud. Těžař dál tlačí na věřitele

uhlí

uhlí Zdroj: newworldresources.eu

Restrukturalizační plán NWR se poprvé ocitne na soudní půdě. Těžař oznámil na konec července slyšení ve Velké Británii, které má formálně odstartovat soudní linii procesu oddlužení firmy. Stalo se tak pouhý týden poté, co těžař přiznal, že ozdravný plán nenašel mezi držiteli dluhopisů dostatečnou podporu. Posvěcení soudu je vedle souhlasu věřitelů další podmínkou nutnou k tomu, aby mohl těžař srazit své dluhy na polovinu.

„Jedná se o další nezbytný krok k dosažení konsenzuálního řešení,“ uvedl Roman Grametbauer z NWR. Slyšení je plánováno na 29. července u Vrchního soudu v Londýně. Experti soudí, že krok NWR je dalším nástrojem, jak co nejrychleji přesvědčit k souhlasu zbytek věřitelů. Ten totiž musí těžař získat do konce září. „Vůle NWR prosadit restrukturalizační plán, kterou tímto způsobem NWR veřejně projevuje, je namířena k těm, kteří doposud s programem restrukturalizace nesouhlasili,“ domnívá se Petr Hlinomaz z BH Securities.

Těžař v polovině července oznámil, že s plánem na oddlužení firmy souhlasí jen 65 procent nezajištěných držitelů dluhopisů, jimž NWR dohromady dluží přes 7,5 miliardy korun. Aby plán prošel, jsou zapotřebí podpisy alespoň tří čtvrtin z nich. Podle odborníků může být soudní projednání pilotním krokem ke spuštění restrukturalizačního plánu i přes nedostatečný souhlas věřitelů. „Není zcela zřejmé, zda nemůže jít o určitou přípravu na vstup společnosti do režimu ochrany před věřiteli, ve kterém bude moci jednostranně prosadit plán restrukturalizace dluhu,“ dodává Hlinomaz.

Připraveni na prodej majetků

Pokud by restrukturalizace nenastala, je NWR připraveno k prodeji majetku, což by znamenalo praktickou likvidaci firmy. „Na akcionáře by nezbylo nic, na část nároků by si přišli zřejmě jen držitelé zajištěných dluhopisů,“ uvedl Jaroslav Vybíral z ČSOB s tím, že osud podobný akcionářům by zřejmě potkal i držitele nezajištěných dluhopisů. Akcie NWR v den oznámení soudního slyšení ztratily více než pět procent.

Dva roky života pro NWR navíc Takzvanou restrukturalizací kapitálu by NWR škrtlo ze svého dluhu bezmála osm miliard korun. Od věřitelů totiž hodlá vykoupit stávající dvacetimiliardový dluh za zlomek jeho původní hodnoty. Zatímco držitelé emise zajištěných dluhopisů by dostali zpět až tři čtvrtiny vkladu, majitelé nezajištěných papírů by se museli spokojit s pouhou čtvrtinou investice. Scénář, který by podle expertů prodloužil život těžaře přibližně o dva roky, zatím mezi věřiteli nenachází dostatečnou podporu.

nwrnwr | E15vývoj akcií NWR na pražské burze za poslední rok