Odpor plynařů proti krokům ERÚ není jednotný

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: gaz-system.pl

Energetický regulační úřad (ERÚ) ničí v českém plynárenství investiční prostředí, což povede ke snížení investic do plynárenské sítě, tvrdí plynárenská společnost RWE. Naopak podle Pražské plynárenské Distribuce (PPD), která provozuje pražskou distribuční síť, jsou to stávající regulační pravidla, která nevytvářejí dostatek peněz pro investice do sítě.

PPD se proto jako jediná nezapojila do protiútoku distributorů plynu proti záměru ERÚ zkrátit o rok platnost stávajících regulačních pravidel na trhu s plynem.

Podle zdrojů blízkých ERÚ je PPD na rozdíl od ostatních firem při regulaci cen za distribuci plynu diskriminovaná. Nejhůře prý vyšla z přecenění aktiv v roce 2009, z nichž se počítají i odpisy, které spolu s aktivy vstupují do výpočtu ceny za distribuci. Zkrácení takzvaného třetího regulačního období a příprava nové vyhlášky by jí tedy mohla pomoci.

„Vlivy přecenění, v porovnání s II. regulačním obdobím, nebyly pro naši společnost nijak zásadní. Nicméně výše takto stanovených odpisů nestačí na dostatečnou obnovu naší plynovodní sítě městského charakteru,“ říká Miroslav Vránek, tiskový mluvčí PPD.

Pro PPD neplatí ani další z důvodů, proč se ERÚ rozhodl stávající pravidla narychlo ukončit. Regulátor tvrdí, že plynaři investovali po roce 2009 do obnovy sítě méně, než by odpovídalo odpisům majetku, které vstupovaly do výpočtu regulovaných cen. Připsaly si tak nadměrné výnosy ve výši pěti miliard korun.

Rozdíl je největší u RWE, která ovšem argumentuje, že na hodnotu investic by se mělo hledět v delším horizontu. PPD naopak v předchozích letech investovala částku o zhruba deset milionů korun ročně vyšší, než jakou odepisovala.

K aktuálnímu návrhu Energetického regulačního úřadu, který chce v novém regulačním období donutit plynárenské firmy, aby neproinvestovaných zhruba pět miliard korun vložily do obnovy a rozvoje sítě, se PPD příliš vyjadřovat nechce. Připomínky sice úřadu firma poslala, ale zakázala jejich zveřejnění.

„Je v zájmu PPD, aby byla pravidla regulace nastavena tak, aby metodika regulace byla investičně motivační,“ komentuje obecně návrh regulátora Vránek.

Nejasný závazek investovat

ERÚ tvrdí, že plynárenské společnosti se zavázaly, že ve třetím regulačním období v letech 2010 až 2014 proinvestují výnosy, které v distribučních tarifech získaly díky přecenění odpisů majetku. Opírá se o jedinou větu z metodiky stávajícího regulačního období. Ta ovšem říká, že přeceněné odpisy musí firmy investovat zpět od majetku tak, aby zachovaly jeho úroveň a kvalitu dodávky. Plynaři proto tvrdí, že pokud kvalitu zachovali, nic je k dalším investicím nenutí.