Pandemie dolehla na český Koh-i-noor. Holdingu klesl zisk téměř o polovinu

Koh-i-noor holding vykázal v roce 2020 konsolidované tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,2 miliardy korun.

Koh-i-noor holding vykázal v roce 2020 konsolidované tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,2 miliardy korun. Zdroj: profimedia.cz

Bříza Vlastimil, Koh-i-noor
Bříza Vlastimil, Koh-i-noor
Bříza Vlastimil, Koh-i-noor
Bříza Vlastimil, Koh-i-noor
5
Fotogalerie

Koh-i-noor holding vykázal v roce 2020 konsolidované tržby z prodeje výrobků, služeb a zboží 3,2 miliardy korun. Meziročně byly nižší o zhruba desetinu. Konsolidovaný zisk po zdanění klesl téměř o polovinu na 113 milionu korun. Nejlépe na tom byla zdravotnická divize. Vyplývá to z výroční zprávy a informací v podnikovém magazínu.

Asi 75 procent tržeb měl holding v Česku. Do skupiny s téměř 2300 zaměstnanci patří firmy ze zdravotnictví, energetiky, spotřebního průmyslu, strojírenství a hotely. Nejznámější společností je firma Koh-i-noor Hardtmuth.

Rok 2020, kdy začala pandemie koronaviru, označil ředitel holdingu Vlastislav Bříza za těžký. Logicky ho tak skupina podle něj zakončila s horšími výsledky, ale stále v dobré kondici a s cílem vrátit se na své pozice v roce 2021. "Díky někdejší vizi, kterou se mi podařilo naplnit, stojíme na více nohách, byť každá je na tom teď jinak. Ale když někde ztrácíte a jinde získáváte, právě to vytváří tolik potřebnou stabilitu," řekl šéf holdingu. Očekával, že v roce 2021 se naplno projeví dopady koronavirové krize z předchozího roku. 

Konsolidovaný provozní zisk skupiny klesl v roce 2020 meziročně o 42 procent na 151,1 milionu korun. Holding měl aktiva v hodnotě pěti miliard korun. Průměrný přepočtený počet zaměstnanců byl předloni 2229, meziročně o 108 nižší. "Úvěrové zatížení skupiny by mělo podle všech předpokladů dál klesat," uvedla firma.

Firma Koh-i-noor Hardtmuth, která vyrábí školní, výtvarné a kancelářské potřeby, trpěla předloni zavřením škol, obchodů i propadem cestovního ruchu; nepřijížděli turisté kupující dražší výrobky. Pandemie poznamenala také export do 80 zemí. Koh-i-noor Hardtmuth vykázal předloni čistý zisk 29,5 milionu korun, meziročně nižší o polovinu, vyplývá z výroční zprávy.

Složité období zažívá automobilový průmysl, tedy také Koh-i-noor Machinery. "Ve jménu ekologie se Evropa v době koronakrize dobrovolně vzdává výroby tradičních motorů a pouští se do baterií, kde jsou Asiaté už daleko napřed. Nemluvě o propadu prodejů aut. To se muselo dotknout každého dodavatele," uvedl Bříza. Vládní zákazy vydané proti šíření epidemie dopadly také na hotelovou část holdingu.

Naopak nejlepší byla podle firmy situace ve zdravotnické divizi: Gama Group, která vyrábí a vyvíjí jednorázové zdravotní potřeby, vykazovala nejlepší výsledky za poslední desetiletí. Hlavně díky exportu, protože domácí trh pokrývá pouze menší část tržeb.

Na podzim 2020 koupil Bříza od americké skupiny Milacron výrobní areál v Poličce na Svitavsku, kde se vyráběly vyfukovací a vstřikovací stroje na plasty. Cena akvizice byla zřejmě v nižších stovkách milionů korun. Jde o areál s rozlohou 17 tisíc metrů čtverečních. V Poličce působí řadu let společnost Koh-i-noor Ponas z divize Machinery, dodávající automobilkám. Do budoucna chtěl holding v Poličce rozšířit produkci vyfukovacích strojů, které vyrábí další firma ze skupiny, GDK, v Karlových Varech.

Holding vyrábí v ČR, Rusku nebo Bulharsku. Spolupracuje s několika českými univerzitami.