První evropská gigafactory se otevřela. Závod na severu Švédska vyrobí baterie pro VW nebo BMW

Bateriová gigafactory Northvolt Ett

Bateriová gigafactory Northvolt Ett Zdroj: Northvolt

První bateriový článek z gigafactory švédské firmy Northvolt
2
Fotogalerie

Švédská společnost Northvolt ve své gigafactory vyrobila první bateriový článek. Firma tvrdí, že jde o první baterie vyvinuté a velkosériové vyráběné v Evropě. Jako konkurenci vnímá především americkou Teslu a dodávat bude hned několika evropskm automobilkám.

Nová továrna s názvem Northvolt Ett stojí ve městě Skelleftea na severu Švédska, komerční dodávky zákazníkům by měla zahájit v příštím roce. Společnost Northvolt už získala objednávky za více než 30 miliard dolarů od řady zákazníků, včetně automobilek Volkswagen, BMW či Volvo Cars, poznamenala agentura Reuters.

„Těšíme se, že továrna Northvolt Ett bude v příštích letech výrazně rozšiřovat svou výrobní kapacitu, aby tak v Evropě umožnila přechod k čisté energii,“ uvedl šéf a spoluzakladatel švédského podniku Peter Carlsson.

Továrna by měla v přístách letech dosáhnout výrobní kapacity 60 gigawatthodin za rok. Podíly v Northvoltu drží koncern Volkswagen, automobilka BMW, banka Goldman Sachs, podporovatelem projektu je také šéf hudební služby Spotify Daniel Ek.

Elektromobily stále tvoří pouze malou část světového trhu s automobily, jejich prodej však rychle roste. Rozsáhlé investice do elektromobility plánuje například německý automobilový koncern Volkswagen, jehož součástí je i česká automobilka Škoda Auto.

Volkswagen chce v Evropě spolu s partnery postavit do roku 2030 celkem šest velkých továren na automobilové baterie. O umístění jedné z těchto továren se uchází také Česká republika.